Νέα εποχή: Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ

Το αέριο έφθασε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα

​Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ το μεσημέρι της Τετάρτης, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την Κύπρο.

Το πρώτο τεστ παραγωγής στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό που απομένει είναι η διεξαγωγή μετρήσεων που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τεστ παραγωγής, δηλαδή άντλησης μέσω βαλβίδων φυσικού αερίου, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, άναψε και η φλόγα η οποία, όμως, για το χρονικό διάστημα των πέντε ημερών που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση του τεστ παραγωγής θ' ανάβει και θα σβήνει για λόγους ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, το Κυπριακό φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα, ενεργοποιήθηκαν με επιτυχία οι βαλβίδες και οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου.

Η παραγωγική δοκιμή θα διαρκέσει περίπου πέντε μέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.

Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύ��ερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί.

Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως η ανάλυση μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης διέπεται από διεθνείς κανονισμούς και ότι η ανάλυση των αποτε��εσμάτων πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα κριτήρια που βασίζονται σε πιθανότητες.

Έτσι αν δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια αυτά, ενδεχομένως να απαιτηθεί δεύτερη γεώτρηση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε αν θα απαιτηθεί δεύτερη επιβεβαιωτική ή όχι.

Σημείωσε πως η διενέργεια δεύτερης επιβεβαιωτικής δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή εξέλιξη, πέραν της καθυστέρησης που θα σημειωθεί λόγω της διαθεσιμότητας γεωτρύπανου, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πρέπει να σημειωθεί πως η κράτηση ενός γεωτρύπανου γίνεται έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στα τέλη του 2011 μιλούσε για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf, 50% να είναι 7 tcf και 75% να είναι 5 tcf.

Διευκρίνισε επίσης ότι το πολυσυζητημένο άναμμα της φλόγας γίνεται καθαρά για λόγους ασφαλείας, ενώ η φλόγα θα ανάβει ή θα σβήνει αναλόγως τους είδους του τεστ που θα γίνεται.

«Το πρωί άναψε η φλόγα επειδή έλεγχαν το σύστημα, είχαν φέρει το φυσικό αέριο πάνω, το άφησαν ελεύθερο, έπρεπε να το κάψουν και έτσι άναψε. Μετά θα σβήσει διότι θα κάνουν το τεστ πίεσης που παίρνει αρκετές ώρες και έτσι κατά τη διάρκεια αυτού του τεστ δεν αφήνουν φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα και ούτε ο καθεξής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top