Πανεπιστήμιο Πατρών: «Λουκέτο» την Τετάρτη με απόφαση της Συγκλήτου

Επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους διοικητικούς υπαλλήλους

Πανεπιστήμιο Πατρών: «Λουκέτο» την Τετάρτη με απόφαση της Συγκλήτου

​Ο αναβρασμός στην Παιδεία συνεχίζεται και μετά το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τώρα κλείνει και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Έτσι, την αναστολή λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών για την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την Τρίτη η Σύγκλητος του Ιδρύματος σε συνεδρίασή της για το μέτρο της διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι, αναφέρονται τα εξής:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην έκτακτη συνεδρίασή της, σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, με μόνο θέμα τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού, μετά από συζήτηση με τους φορείς του Ιδρύματος:

1. Επαναβεβαιώνει την προηγούμενη απόφασή της, (27 Αυγούστου) ότι, μετά το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, το μη διορισμό εδώ και τέσσερα χρόνια κανενός υπαλλήλου, και με βάση τα διεθνή πρότυπα το Πανεπιστήμιο Πατρών, όχι μόνο δεν έχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά αντιθέτως χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Ως εκ τούτου δεν θα δεχθεί καμία μείωση προσωπικού.

2. Αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την πολιτική της κυβέρνησης και, πιο συγκεκριμένα, στο ζήτημα της επαπειλούμενης διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.

3. Επιθυμεί τον συντονισ��ό των ενεργειών όλων των ΑΕΙ της χώρας, ώστε να ακυρωθεί η οριζόντια περικοπή υπαλλήλων στα ΑΕΙ, η οποία θα επιδεινώσει δραματικά την αποδοτικότητα και τη λειτουργία τους.

4. Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να μεταφέρει τις απόψεις αυτές στο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη το απόγευμα στην Αθήνα».

Σε απεργίες οι υπάλληλοι

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 10/9 έως και Παρασκευή 13/9 και στην συνέχεια πενθήμερη από 16/9 με Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16/9, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της απόφαση της ομοσπονδίας τους, για το μέτρο της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, καθώς το Υπ. Παιδείας έχει ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να το ενημερώσουν για το πλεονάζον προσωπικό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο Σύλλογος αναφέρονται τα εξής:

«Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών καταδίκασε για μια ακόμα φορά την κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του Δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα της Παιδείας και αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της με σαρανταοχτάωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Τρίτη 10/9 έως και Παρασκευή 13/9 και στην συνέχεια πενθήμερη από 16/9 με Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16/9.

Παράλληλα οργανώνονται κοινές δράσεις με όλους τους φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Πάτρας.

Την Τετάρτη στο χώρο του Πανεπιστημίου στις 13.00 το μεσημέρι καλούνται όλοι οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι και Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για να συζητήσουν την κοινή δράση και να ενημερωθούν για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Καλούνται να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου.

Επίσης στο Χώρο του Πανεπιστημίου την Πέμπτη στις 12.00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου.

Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των εταίρων της για την διαθεσιμότητα – απολύσεις 1765 διοικητικών υπαλλήλων από ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Οι διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων που έχουν ανακοινωθεί για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα φέρουν τα ιδρύματα σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Οι συνέπειες θα πλήξουν βίαια τις σπουδές και την έρευνα. Την ίδια στιγμή που άλλοι 1.765 εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση , οι γονείς των φοιτητών και των μαθητών θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη, για να σπουδάσουν το παιδί τους.

Το αποτέλεσμα για το μεγάλο κεφάλαιο θα είναι διπλό: Θα απελευθερωθούν νέοι τομείς κερδοφορίας για να διεισδύσει (παραχωρώντας βασικές λειτουργίες των ΑΕΙ, αλλά ακόμα και παραχώρηση ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων), και τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις ρίχνοντας τελικά το κόστος της εργατικής δύναμης.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από χώρο δουλειάς και υπηρεσία, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, ανεξάρτητα από τρόπο πρόσληψης και προσόντα. Αυτά που λένε κυβερνητικοί παράγοντες περί «σκληρού ΑΣΕΠ», «…περί μπροστινής πόρτας» κλπ, αποτελούν φτηνά κόλπα ενίσχυσης του «διαίρει και βασίλευε» των εργαζομένων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top