Τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των G-20: Θα κυριαρχήσει το θέμα της Συρίας

Η 1η συνάντηση μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008

Τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των G-20: Θα κυριαρχήσει το θέμα της Συρίας

​Οι ηγέτες των κρατών-μελών των σημαντικότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, της Ομάδας των Είκοσι (G20) συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, φιλοξενούμενοι της Ρωσίας που παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία!

Αναμφισβήτητα αυτό το ζήτημα αναμένεται να υπερισχύσει σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην σύνοδο κορυφής! Αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε τη Δευτέρα ότι «η G20 δημιουργήθηκε για να επιλύονται οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα», προσθέτοντας ότι η Συρία «δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου της Αγίας Πετρούπολης».

Μάλιστα, η συνάντηση θα είναι η πρώτη που θα έχουν οι G20 μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Το Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κρίνει ότι η G20 αποτελεί «ένα καλό πεδίο» για να συζητηθεί η κρίση στη Συρία, αν και τόνισε ότι ασφαλώς «δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ. «Γιατί να μην επωφεληθούμε;», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου παραμένει ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμποδίσει την κύρωση οποιασδήποτε απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μαζί με την Κίνα.

Μάλιστα η Ρωσία δεν άλλαξε στάση όταν πολλές δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μία επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού!

Συγκεκριμένα ο Πούτιν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν είναι πειστικά τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχουν παρουσιαστεί ως σήμερα.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης στη Συρία, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ» δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι έφτασε στη Ρωσία την Πέμπτη για να βοηθήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στην προώθηση της διεξαγωγής της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι κατευθύνεται στη Ρωσία για να βοηθήσει, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη, στις προσπάθειες για τη διεξαγωγή της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, της λεγόμενης Γενεύης 2.

Στη Συρία αντάρτες και δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι το καθεστώς Άσαντ άρχισε τη μαζική μετατόπιση στρατιωτικών μονάδων και χημικών όπλων σε πόλεις και χωριά στο νότο της χώρας.

«Η καθυστέρηση μιας αμερικανικής επιχείρησης δίνει στο καθεστώς Άσαντ χρόνο για να μετακινήσει και να κρύψει τις δυνάμεις του και τα χημικά του όπλα ανάμεσα στον πληθυσμό των αμάχων στο νότο», δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Νάιμι, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top