Προανήγγειλε επίθεση στη Συρία ο Ομπάμα: Ζητώ την έγκριση του Κογκρέσου

«Να μη μείνει ατιμώρητο το έγκλημα» - «Δεν επιλέγουμε πλευρά στη Συρία»

Περιορισμένου στόχου και συγκεκριμένου χρόνου επίθεση στη Συρία προανήγγειλε ο Μπάρακ Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πάρει πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε το διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, κατά τη διάρκεια του οποίου απευθύνθηκε ουκ ολίγες φόρες στη διεθνή κοινότητα, με περίπου 45 λεπτά καθυστέρηση καθώς μιλούσε έως την τελευταία στιγμή με μέλη του Κογκρέσου για να εξασφαλίσει τη στήριξη στην πρότασή του για επίθεση τη Συρία.

Ο Ομπάμα ξεκίνησε δηλώνοντας ότι ο όλος κόσμος είδε την επίθεση με χημικά στη Συρία και «κανείς δεν μπορεί να κοιμάται βλέποντας εικόνες που δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, να παλεύουν με το θάνατο».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για επίθεση που θέτει σε κίνδυνο και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως και τα κράτη που συνορεύουν με τη Συρία θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο χημικών όπλων.

«Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις, αποφασίσαμε ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα στη Συρία, όχι με ανοικτού ορίζοντα επιχείρηση αλλά με επιχείρηση περιορισμένου στόχο και συγκεκριμένου χρόνου» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει στην περιοχή στρατεύματα.

«Μίλησα με το Κογκρέσο, θα τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν τι έγινε στη Συρία. Έχω την εξουσία να φέρω εις πέρας μια τέτοια αποστολή, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο Κογκρέσο. Η χώρα μας αντιμετωπίζει λίγες φορές τόσο σοβαρές αποφάσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ακούσαμε πολλές φράσεις υποστήριξης αλλά το θέμα είναι η διεθνής κοινότητα να αναλάβει δράση» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους Αμερικανούς πολίτες: «Γνωρίζετε ότι τελειώσαμε ένα πόλεμο σε Συρία και Αφγανιστάν αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να εξελίσσονται αυτά τα πράγματα στη Συρία. Το δίκαιο δίνει ισχύ, έχω αυτή την πεποίθηση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιλέγουν πλευρά στη Συρία και δεν στη��ίζουν ούτε τον Άσαντ ούτε την αντιπολίτευση: «Δεν επιλέγουμε πλευρές ή βοηθάμε τους αντάρτες. Είμαστε οι ΗΠΑ και δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτό που συμβαίνει στη Δαμασκό με τα χημικά όπλα».

«Σας ζητώ να δώσετε την ψήφο σας για την εθνική ασφάλεια, πάνω από μικροπολιτικά συμφέροντα. Να μην αφήσουμε ατιμώρητη τέτοια σφαγή αμάχων. Ζητώ από το Κογκρέσο να στείλει μήνυμα στον κόσμο» κατέληξε ο Ομπάμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top