Τύμπανα πολέμου στη Συρία: Τα σχέδια επίθεσης

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης

Θέμα ημερών θεωρούν έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές την επέμβαση της Δύσης στη Συρία, μια επίθεση που προβλέπεται να είναι σύντομη σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε ισχύ πυρός.

Από πού θα γίνει η επίθεση στη Συρία

Από ποιες περιοχές όμως οι αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους μπορούν να χτυπήσουν τη Συρία; Μπορούν να το κάνουν με μαχητικά αεροσκάφη από τις αμερικανικές βάσεις του Ιντσιρλίκ και της Σμύρνης στην Τουρκία. Μπορούν να το κάνουν από την αμερικανική βάση στην Ιορδανία, ή ακόμα και από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Το πιο πιθανό όμως είναι, οι πύραυλοι Κρούζ να εκτοξευθούν από αμερ��κανικά και συμμαχικά υποβρύχια και αντιτορπιλικά που πλέουν ήδη στα ανοιχτά της Συρίας.

Τέσσερα πλοία είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά συνολικά υπάρχουν πάνω από 20 στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα μεγάλο μέρος της Συρίας είναι διάσπαρτο από εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων, που φυσικά δεν πρέπει να χτυπήσουν οι δυτικοί. Κύριο μέλημα των δυτικών συμμάχων είναι να καταστρέψουν τη Συριακή Αεράμυνα. Κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο για δύο κυρίως λόγους.

«Η Συριακή αεράμυνα θεωρείται ίσως η πιο ισχυρή στον πλανήτη, είναι πολυστρωματική με υψηλής τεχνολογίας ρωσικά συστήματα, έχουν πολύ καλή παράκτια άμυνα. Στη συριακή αεράμυνα υπάρχουν ακόμη Ρώσοι στρατιωτικοί στα ρωσικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε και Ρώσους νεκρούς» εξηγεί στο STAR ο αμυντικό αναλυτής, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Πιθανοί στόχοι στη Συρία

Ένας από τους σημαντικούς στόχους στη Συρία είναι η 4η τεθωρακισμένη μεραρχία, η οποία θεωρείται «άντρο» των σκληρών ισλαμιστών και βρίσκεται στο νότιο προάστιο της Δαμασκού, στο Μαζέχ. Άλλος πιθανός στόχος, είναι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά του Ασαντ, η οποία βρίσκεται βόρεια της Δαμασκού στην περιοχή Κάσιουν.

Στρατιωτικοί αναλυτές από Αμερική και Ευρώπη εκτιμούν ότι αν οι δυτικοί αποφασίσουν να χτυπήσουν τα συριακά αεροδρόμια, αυτό θα σημαίνει ότι η Δύση θα έχει ήδη αποφασίσει την πλήρη αποδυνάμωση του Άσαντ, αφού το δυνατό του όπλο ήταν και παραμένει η Αεροπορία του και τα αντιαεροπορικά του συστήματα.


Ενέκρινε την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας ενέκρινε ομόφωνα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού σε απάντηση για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων, δή��ωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των υπουργών της κυβέρνησης την Πέμπτη το πρωί, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Το πρωθυπουργικό γραφείο απέφυγε να διευκρινίσει σε τι συνίστανται αυτές οι "προτάσεις", όμως μια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι τα στρατιωτικά πλήγματα ήταν μία από τις επιλογές που εξέτασε το NSC.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top