Πύρινη κόλαση στη Θάσο: Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες

Στήθηκε επιχείρηση για τη διάσωσή τους

​''Μπορεί να χάναμε πυροσβέστες τα ξημερώματα" δήλωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης.

Μια ομάδα 17 πυροσβεστών με δύο οχήματα εγκλωβίστηκε στο πύρινο μέτωπο της Μαρλούς πάνω από το χωριό της Καλλιράχης, εκεί όπου δινόταν μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά στο χωριό Καλλιράχη. Στήθηκε όμως ολόκληρη επιχείρηση κι έτσι οι πυροσβέστες απεγκλωβίστηκαν.

Απειλήθηκαν οικισμοί την νύχτα στην Σκάλα Καλλιράχης

Η μάχη με την πύρινη λαίλαπα ήταν ολονύκτια και πολυμέτωπη, διεκόπη η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο του νησιού για λόγους ασφαλείας, ενώ απειλήθηκαν άμεσα κατοικίες στους οικισμούς του ΑΪ Γιώργη και της Λαγκάδας.

Πολλά τα μέτωπα- δυνατοί οι άνεμοι

Αυτή την ώρα, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, σε πολλά μέτωπα και διαφορετικές κατευθύνσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κι αλλάζουν συνεχώς. Οι φλόγες «καταπίνουν» από χθες το μεσημέρι το αναγεννημένο δάσος της Καλλιράχης και των Μαριών στη Θάσο.

Τα ξημερώματα η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που ο κ.Γιαννακίδης επισκοινώσε τηλεφωνικά με τον ΓΓ Πολιτκής Προστασίας και του ζήτησε δυναμική ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Δήμος, περιφέρεια, στρατός και επιταγμένοι ιδιώτες στη μάχη της κατάσβεσης

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος 4 αεροπλανα καναντερ, 2 πετσετελ, 2 σικνουκ και σύμφωνα με τον κ.Γιαννακίδη επιχειρει και το ελικόπτερο έρικσον που έφτασε από την Σκύρο.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχιερούν 93 πυροσβεστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπορου τμήματος της πυροσβεστικής.

Από την Παρασκευή συνδράμει στο νησί και ο στρατός με σημαντικές δυνάμεις. Στο σημείο βρίσκονται δύο ομάδες από το Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και δύο από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα πεζοπόρα, ενώ 4 μπουλντόζες του στρατού κατασκευάζουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.

Δεκάδες είναι τα μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών που έχουν επιτάξει οι συντονιστές της επιχείρησης για να ανακόψουν την φωτιά.

Εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που από την πρώτη ώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνδράμουν στην δασοπυρόσβεση.

Όλα δείχνουν εμπρησμό

Τα πρώτα ευρήματα και ο αξιόπιστες μαρτυρίες δείχνουν εμπρησμό στη Θάσο. Πυροσβεστική και αστυνομία συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν τους υπαίτιους της καταστροφής.

Ξυπνούν οι μνήμες του 1989

Από την Παρασκευή στην Καλλιράχη οι γυναίκες κλαίνε αφού ξυμνούν οι μνήμες της μεγάλης φωτιάς του 1989 που κατέξαψε τα ¾ του νησιού και απείλησε άμεσα το χωριό της Καλλιράχης. Τότε, το χωριό είχε εκκενωθεί και οι κάτοικοι με μπόγους είχαν μεταβεί στην Σκάλα Καλλιράχης, όπου τους έβαζαν σε βάρκες για να εγκαταλείψουν το χωριό υπό την απειλή της φωτιά.

Ολιγωρία φορέων καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ανυπαρξία της πολιτείας στην κατασκευή αντιπυρικών έργων καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Καλλιράχης. Όπως λένε στο thesstoday εάν ειχε επισκευαστεί οι δασικοί δρόμοι και τα αντιπυρικά έργα, η πρόσβαση της πυροσβεστικής στα σημεία της φωτιάς θα ήταν άμεση και δεν θα είχαμε τη σημερινή εξέλιξη.

«Είδαμε τρεις φορές το χωριό μας να καίγεται και οι αρμόδιοι πάλι κωφεύουν» αναφέρει σε τοπικό site ο Δημήτρης Βαλσαμίδης κάτοικος της περιοχής.

Πρωτόγνωρος εφιάλτης για τους τουρίστες

Παρακολουθούσαν άφωνοι τη φωτιά να μαίνεται και δεν ήξεραν τί να κάνουν: να συνεχίσουν τις διακοπές τους ή να φύγουν.

Αρκετοί ήταν αυ��οί που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ κάποιοι δυσαρεστήθηκαν από την διακοπή της κυκλοφορίας από τη 01:00 π.μ. μέχρι τα ξημερώματα, αφού έπρεπε να κάνουν τον γύρο του νησιού για να πάνε στον προορισμό τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top