Φόβοι για νέο μακελειό στην Αίγυπτο:ένοπλες δυνάμεις φρουρούν "ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις"

Πάνω από 630 οι νεκροί

Φόβοι για νέο μακελειό στην Αίγυπτο:ένοπλες δυνάμεις φρουρούν "ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις"

​Συνεχίζεται ο τρόμος και η βία στην Αίγυπτο με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να απαντούν στις δυνάμεις του στρατού βγάζοντας τους υποστηρικτές τους στους δρόμους και στις πλατείες όλης της χώρας μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα ο στρατός έχει διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει πραγματικές σφαίρες αν χρειαστεί!

Ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό της Τετάρτης αυξάνεται συνεχώς με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 630 νεκρούς.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν μονάδες για να φρουρήσουν "ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις", μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενόψει των διαδηλώσεων που οργανώνουν για σήμερα οι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Στο Παρίσι έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα έχει σήμερα, γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας), συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αφού προηγουμένως επικοινωνήσει, γύρω στις 15:15 (ώρα Ελλάδας), με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ολάντ ζήτησε την Πέμπτη να σταματήσει αμέσως η βία που την προηγουμένη είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 600 ανθρώπους.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι ριζοσπαστικές οργανώσεις υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν για να εκτονώσουν την ένταση αυτή.

Αψηφώντας τις επικρίσεις από σημαντικούς δυτικούς συμμάχους της, η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου δήλωσε χθες ότι θα στρέψει τα όπλα της εναντίον οποιουδήποτε επιτεθεί στην αστυνομία ή σε δημόσιους θεσμούς.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν καλέσει το λαό να πραγματοποιήσει σήμερα μια πανεθνική πορεία εκατομμυρίων ανθρώπων για να δείξει την οργή του για την καταστολή των ισλαμιστών, κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Δεδομένου ότι η Αίγυπτος ήταν ο εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, αυτό είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό», δήλωσε ο Φαμπιούς μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL.

«Πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την κατάσταση και αυτό θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό».

Ο γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε σήμερα πως η γερμανική κυβέρνηση "καταδικάζει κατηγορηματικά τη βία" στην Αίγυπτο και καλεί όλα τα μέρη να διαπραγματευθούν.

«Μόνο μια καλή λύση υπάρχει, είναι αυτή την οποία προτείνουμε, είναι η επιστροφή στις συνομιλίες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως η χώρα επέκτεινε την προειδοποίηση που απευθύνει προς τους ταξιδιώτες στην Αίγυπτο και τους καλεί τώρα να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Προηγουμένως η Γερμανία είχε εξαιρέσει τα δημοφιλή στους ευρωπαίους τουρίστες θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το Σαρμ Ελ Σέιχ και η Χουργκάντα, από τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε για τους ταξιδιώτες, αν και είχε συστήσει αυξημένη προσοχή.

«Προειδοποιούμε να μην γίνονται ταξίδια στην Αίγυπτο και προειδοποιούμε επειγόντως κατά των ταξιδιών στο Κάιρο, την άνω Αίγυπτο και το Δέλτα του Νείλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καλεί τους γερμανούς πολίτες να πάρουν πολύ σοβαρά αυτή την ταξιδιωτική οδηγία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top