Τέλος ο Μόρσι από την Αίγυπτο-Με πυροτεχνήματα η υποδοχή του στρατιωτικού καθεστώτος

Την Πέμπτη η ορκωμοσία του μεταβατικού προέδρου

Τέλος ο Μόρσι από την Αίγυπτο-Με πυροτεχνήματα η υποδοχή του στρατιωτικού καθεστώτος

Τέλος στο καθεστώς του Μοχάμεντ Μόρσι έβαλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου μετά και το πολυαναμενόμενο ανακοινωθέν για τον νέο οδικό χάρτη δια στόματος του αρχηγού του αιγυπτιακού στρατού. Την Πέμπτη επίσης αναμένεται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ, στη θέση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς ηγέτες, ο Αλ-Σισί ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία και την αντικατάστασή του προσωρινά από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εξήγγειλε ακόμη την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα, ενώ θα συγκροτηθεί όπως είπε και μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός Αλ Σίσι πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

98380A1218386E869D4BA19BECC7FFB8.jpg
Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ υποδέχτηκε με ιαχές ενθουσιασμού αλλά και πυροτεχνήματα το νέο στρατιωτικό καθεστώς.

Την ίδια ώρα η χώρα και όλος ο κόσμος παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση ένα πραξικόπημα εν εξελίξει. Πρόκειται για πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στρατιώτες, κομάντος και τεθωρακισμένα οχήματα είναι στους δρόμους του Καΐρου στους οποίους ξεχύθηκαν και διαδηλωτές υπέρ αλλά και κατά της κυβέρνησης.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε πως απαγορεύτηκε τόσο στο Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην οποία ανήκει ο πρόεδρος να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ ο στρατός τοποθέτησε συρματοπλεγμα έξω από το στρατόπεδο που βρίσκεται σε περιορισμό ο Αιγύπτιος πρόεδ��ος.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο στρατός κατά του Μόρσι. Η πρόταση της τελευταίας στιγμής από τον πρόεδρο για κυβέρνηση ενότητας δεν έπεισε. Η αντιπολίτευση εξάλλου δεν θα τη δέχονταν, ούτε ο στρατός που δεν είχε υποχωρήσει από την αρχική θέση του.

Κατά την Αλ Αχράμ, που επικαλείται πηγή της προεδρίας, περίπου δύο ώρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας ο στρατός ανακοίνωσε στον Μόρσι ότι δεν είναι πια πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top