ΚΟΛΑΣΗ η Αίγυπτος: Τανκς, κομάντος και στρατιώτες περικυκλώνουν τους οπαδούς του Μόρσι

Από θρησκευτικούς ηγέτες η ανακοίνωση του νέου οδικού χάρτη

ΚΟΛΑΣΗ η Αίγυπτος: Τανκς, κομάντος και στρατιώτες περικυκλώνουν τους οπαδούς του Μόρσι

Πρώτη ανάρτηση: 03/07/2013 16:47​

Το πολυαναμενόμενο ανακοινωθέν των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα έρθει από τα χείλη κάποιου στρατηγού αλλά δια στόματος του μεγάλου ιμάμη, της ανώτατης θρησκευτικής αρχής στη χώρα δηλαδή, του Πατριάρχη εκατομμυρίων Αιγυπτίων κοπτών Θεοδώρου Β΄ αλλά και της αντιπολίτευσης με κεντρική φιγούρα το Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γνωστό μας από τη θητεία του στη διεθνή επιτροπή ατομικής ενέργειας, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Aιγύπτου, το MENA.

Το ανακοινωθέν αυτό στην ��υσία θα είναι η παρουσίαση ενός οδικού χάρτη για πολιτική μετάβαση με σύντομη μεταβατική διοίκηση ως την διεξαγωγή νέων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Οι στρατηγοί θα είναι παρόντες, όπως αναφέρει το ίδιο τηλεγράφημα. κατά την ανακοίνωση καθώς και μέλη της νεολαίας Ταμρουντ, του κινήματος δηλαδή που βρίσκεται πίσω από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις ασφαλείας, στρατιώτες και κομάντος συγκεντρώνονται έξω από το Πανεπιστήμιο, σε γέφυρες αλλά και άλλα σημαντικά κτήρια και περικυκλώνουν με τη βοήθεια τεθωρακισμένων τα σημεία που γίνονται οι συγκεντρώσεις των οπαδών του προέδρου Μορσι.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε πως απαγορεύτηκε τόσο στο Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής αδελφότητας των Μουσουλμάνων στην οποία ανήκει ο πρόεδρος να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ ο στρατός τοποθέτησε συρματοπλεγμα έξω από το στρατόπεδο που βρίσκεται σε περιορισμό ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Τις πληροφορίες διαψεύδουν συνεργάτες του προέδρου που προειδοποίησαν για νέο αιματοκύλισμα καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν αποφασισμένες να δώσουν μάχη μέχρι τέλους. Για αυτό το λόγο υπάρχουν φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη.

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Παράλληλα, διαδήλωση πραγματοποιούν και οι υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου.

Νωρίτερα, ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα ανέλαβαν τον έλεγχο του κτιρίου στο κέντρο του Καΐρου και το προσωπικό που δεν εργάζεται σε ζωντανές εκπομπές έχει εγκαταλείψει την κρατική τηλεόραση. Επίσης επί του παρόντος δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ώρα για την έκδοση ανακοινώσεων ή διαγγέλματος.
article-2354477-1AA18DA0000005DC-853_638x413.jpg
Στην τελευταία του ανακοίνωση ο πρόεδρος Μόρσι ξεκαθαρίζει δεν παραιτείται και καλεί στο σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα, χωρίς να εμφανίζεται διατεθειμένος για οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.
20130704_EGYPT-slide-MOXM-articleLarge.jpg

Πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συνεδρίασε εκτάκτως λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο να ενδώσει στα αιτήματα εκατομμυρίων Αιγυπτίων για την παράδοση των ηνίων της εξουσίας ή να βρεθεί ενώπιον της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος εκπροσωπεί το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και οργανώσεις νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε να συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Μορσι αρνείται να μοιραστεί την εξουσία καθώς πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «όρθιος σαν ένα δένδρο, υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του».


Με το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές.
article-2354477-1AA1C1D8000005DC-45_638x352.jpg
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.
article-2354477-1AA15463000005DC-263_638x419.jpg
Το σχέδιο για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» που «υπογράφει» ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αποτελεί στην πράξη ένα εν εξελίξει πραξικόπημα, προβλέποντας αναστολή ισχύος του Συντάγματος για αδιευκρίνιστη περίοδο, διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Με διάγγελμά του ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεμήνυσαν πως θεωρούν την «ελευθερία πιο πολύτιμη από τη ζωή».
20130704_EGYPT-slide-F8SA-articleLarge.jpg

20130704_EGYPT-slide-OZ5B-articleLarge.jpg

20130704_EGYPT-slide-4I6V-articleLarge.jpg

20130704_EGYPT-slide-VL54-articleLarge.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top