Δείτε αναλυτικά πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

Δείτε αναλυτικά πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τελειώνει την Παρασκευή η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς ανακοινώνονται οι βαθμολογικές τους επιδόσεις.

Οι βάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη διαφοροποίηση ανά κλάδο εξαιτίας των επιδόσεων των υποψηφίων και της ανακατανομής των θέσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος. Σε αρκετές σχολές, όπως Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Νομική και τα Παιδαγωγικά Τμήματα οι βάσεις θα είναι υψηλότερες.

Για την Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η οριακή αύξηση των θέσεων (κατά 15 θέσεις στο καθένα) αναμένεται να διατηρήσει τις βάσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο, άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει η Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Άνοδο θα παρουσιάσουν και τα ξενόγλωσσα τμήματα, ενώ υψηλότερες αναμένεται να είναι οι βάσεις και στις στρατιωτικές σχολές καθώς μειώνονται οι θέσεις κατά 30%.

Αντιθέτως, πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στις περισσότερες σχολές του 2ου, 4ου και 5ου επιστημονικού, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις των τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι παρόλο που οι θέσεις των εισακτέων για τα πανεπιστημιακά τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου θα είναι ελαφρώς αυξημένες (κατά 16,65%) και για τα ΤΕΙ θα δοθούν 1.205 περισσότερες θέσεις, οι βάσεις θα πέσουν.

Κυρίως στα τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας η πτώση θα είναι μεγάλη. Πιο συγκρατημένη θα είναι ωστόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πτώση δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Οι πληροφορίες μιλούν για αισθητά χειρότερες επιδόσεις σε Χημεία και Βιολογία, όμως η οριακή αύξηση των θέσεων θα ισορροπήσει τα πράγματα.

Ελαφρώς πιο χαμηλές θα είναι οι βάσεις για την Ιατρική Σχολή, την Οδοντιατρική Σχολή, την Φαρμακευτική και την Κτηνιατρική.

Τα τεχνολογικά ιδρύματα θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ μικρή αύξηση θα παρουσιάσουν τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής.

Τέλος, όσον αφορά το 4ο πεδίο, οι Πολυτεχνικές Σχολές θα παρουσιάσουν καθοδική τροχιά. Η αύξηση των θέσεων στο ΕΜΠ δεν θα ανεβάσουν τις βάσεις προς τα πάνω, ενώ μεγάλη πτώση θα έχει και το 5ο πεδίο κυρίως στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top