Στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα… με φέτα Βουλγαρίας και τσιπούρες Τουρκίας!

Που να ακούσετε για το απίστευτο: Φέρνουμε παρθένο ελαιόλαδο από… τη Γερμανία!

Στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα… με φέτα Βουλγαρίας και τσιπούρες Τουρκίας!

Στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα, στηρίζουμε την Ελλάδα… Πως; Μα, με γερμανικό παρθένο ελαιόλαδο, χταπόδι Βιετνάμ, πατάτες Τυνησίας, φυτικά λίπη Μαλαισίας, ρεβίθια από το Μεξικό, λαχανικά και τσιπούρες Τουρκίας και κοτόπουλο Βουλγαρίας!

Το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, παρά τη μικρή αλλαγή που έχει παρατηρηθεί με μερική στροφή στα ελληνικά προϊόντα, παραμένει στρωμένο με προϊόντα από κάθε γωνιά της υφηλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2010 καταβάλαμε 5,9 δισ. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, το 2011 πληρώσαμε 6,1 δισ. (αύξηση 2,77%) και το 2012 πληρώσαμε 5,7 δισ. ευρώ (μείωση 6,8%) για προϊόντα όπως ψάρια, κρέατα, σιτάρι, λαχανικά, ποτά, έλαια και πουλερικά.

Όπως μάλιστα προκύπτει και από τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, «περίπου το 50% των 25.000 τόνων “φέτας” που διακινούνται ετησίως στους χώρους εστίασης όλης της χώρας στην πραγματικότητα δεν είναι ελληνική φέτα αλλά εισαγόμενο λευκό τυρί, κυρίως από τη Βουλγαρία»...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, δεκάδες είναι τα εκ. ευρώ που διαφεύγουν σε εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου οι Έλληνες να γευθούν νωπά, κατεψυγμένα ή παρασκευασμένα λαχανικά. Οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι τρεις πρώτες χώρες που κυριάρχησαν το 2012 στις ελληνικές εισαγωγές νωπών και κατεψυγμένων λαχανικών που μας κόστισαν 51 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά δώσαμε την ίδια χρονιά το ποσό των 171 εκ. ευρώ για προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

Φαίνεται, όμως, πως έπρεπε να γευτούμε και παρασκευασμένα ή διατηρημένα λαχανικά, με αποτέλεσμα να δώσουμε στην ίδια «τριπλέτα» χωρών άλλα 58 εκ. ευρώ, ενώ για το 2012 σπαταλήσαμε και σε άλλους προμηθευτές συνολικά 118 εκ. ευρώ.

Στον μακρύ κατάλογο την τιμητική τους έχουν φυσικά γειτονικές χώρες ή χώρες της Μεσογείου όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Τουρκία και τα Σκόπια, με τις ενώσεις αγροτών να καταγγέλλουν και μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top