Βρήκαν το ημερολόγιο του ναζί φίλου και συμβούλου του Χίτλερ, Ρόζενμπεργκ!

Ανεκτίμητο ντοκουμέντο: Λεπτομέρειες-φωτιά για την περίοδο 1936-1944

Για ανεκτίμητο ντοκουμέντο κάνουν λόγο όσοι πληροφορήθηκαν την ανακάλυψη στις ΗΠΑ του ημερολογίου του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, φίλου του Χίτλερ, συμβούλου του επί εξωτερικών θεμάτων και εκδότη της ναζιστικής εφημερίδας, το οποίο παρέμενε χαμένο επί σειρά ετών.

Ο Ρόζενμπεργκ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμ��ου Πολέμου και το 1946 εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού, αφού κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Μία αρχική αξιολόγηση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναφέρει ότι το ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει νέα οπτική και στοιχεία για τις συναντήσεις που είχε ο Ρόζενμπεργκ με τον Χίτλερ και άλλους ναζιστές ηγέτες, περιλαμβανομένων των Χάινριχ Χίμλερ και Χέρμαν Γκέρινγκ.

Περιέχει επίσης λεπτομέρειες για τη γερμανική κατοχή τμήματος της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και για τα σχέδια να προχωρήσουν σε μαζικές δολοφονίες Εβραίων και ανατολικοευρωπαίων.

«Τα τεκμήρια είναι μεγάλης σημασίας για τη μελέτη της ναζιστικής εποχής, περιλαμβανομένης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Μία πρώτη ταχεία ανάλυση του περιεχομένου καταδεικνύει ότι το υλικό ρίχνει νέο φως σ' έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων που συνδέονται με την πολιτική του Τρίτου Ράιχ. Το ημερολόγιο θα αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους ιστορικούς που θα συμπληρώσει, και εν μέρει θα αντικρούσει, ήδη γνωστές πληροφορίες», σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκανε το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ.

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις διαφωνίες και τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής διοίκησης, ιδίως για την κρίση που προκλήθηκε από την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία το 1941, α��λά και από την κλοπή έργων τέχνης ανά την Ευρώπη.

Η ανακάλυψη αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Ντέλαγουερ, που θα δώσουν από κοινού αξιωματούχοι του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Επιβολής Νομοθεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του μουσείου, το ημερολόγιο περιέχει μία συλλογή των σκέψεων του Ρόζενμπεργκ από την άνοιξη του 1936 μέχρι το χειμώνα του 1944.

To ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ εξαφανίστηκε μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, κατά τη διάρκεια της οποίας το κρατούσαν ως αποδεικτικό στοιχείο οι εισαγγελείς. Ένας απ' αυτούς, ο Ρόμπερτ Κέμπνερ, θεωρείτο από τις αμερικανικές αρχές ύποπτος ότι πέρασε λαθραία το ημερολόγιο στις ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top