ΤΡΟΜΟΣ για τα ρίχτερ: Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για την Αττική, φοβούνται για το Αίγιο

Μετά το εφιαλτικό "ξύπνημα" 4,4 Ρίχτερ στην Αθήνα

ΤΡΟΜΟΣ για τα ρίχτερ: Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για την Αττική, φοβούνται για το Αίγιο

Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει μετά την σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Αττική στις 04.56 το πρωί της Τρίτης και έκανε πολλούς να «πεταχτούν» από τα κρεβάτια τους.

Ωστόσο, οι σεισμολόγοι μας καθησυχάζουν για το μικρό ρήγμα στο Πικέρμι, όπου ήταν το επίκεντρο.

Παρόλα αυτά παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την σεισμική ζώνη του Κορινθιακού, που έχει δώσει στο παρελθόν δύο φονικούς σεισμούς και τελευταία αναπτύσσει έντονη σεισμική δραστηριότητα!

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, από τις 21 Μαΐου και μετά, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερες από 600 σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, αυτή δηλαδή με την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη! Όλοι τους είναι μεγέθους μεταξύ 2,6 και 3,9 βαθμών, αλλά η συχνότητα με την οποία τρέμει η γη έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό τους Έλληνες επιστήμονες. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη περάσει περίπου δύο χρόνια παρατεταμένης σεισμικής ηρεμίας στον ελλαδικό χώρο, χωρίς δηλαδή μια μεγάλου μεγέθους δόνηση!

Το ρήγμα του Κορινθιακού, που χωρίζεται σε δύο τόξα, αποτελεί «κόκκινη ζώνη» για τους σεισμολόγους. Το ανατολικό τόξο είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες το 1981 και το δυτικό τα 6,3 Ρίχτερ το 1995, με επίκεντρο την επικίνδυνη περιοχή του Αιγίου. Εκεί όπου τώρα ο Εγκέλαδος δίνει μικρά «σκουντήματα» και οι κάτοικοι τρέμουν μήπως η ιστορία επαναληφθεί! «Το φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή του Αιγίου παρακολουθείται στενά... Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή στην οποία εκδηλώνονται εδώ και λίγες μέρες μικρού μεγέθους σεισμοί. Πρόκειται για σμηνοσεισμούς. Το φαινόμενο έχει εκδηλωθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στην περιοχή και δεν έγινε κάτι μεγάλο. Διήρκεσε κάποιες μέρες και έπειτα έσβησε. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι συμβαίνει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής.

«Γενικότερα στον ελλαδικό χώρο επικρατεί ηρεμία, εκτός της περιοχής του Αιγίου στην οποία τις τελευταίες μέρες παρατηρείται υπερδιέγερση. Αυτή είναι μια περιοχή που πρέπει να μελετηθεί» τόνισε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top