Μαγνητική καταιγίδα και "κουραφέξαλα". Κάντε κλικ και διαβάστε την αλήθεια

"Κουταμάρες και σαχλαμάρες" λένε οι Έλληνες επιστήμονες

O κακός χαμός έχει γίνει μετά την είδηση ότι η μαγνητική καταιγίδα «θα σαρώσει τη χώρα μας στις 28 Μαΐου».

Όπως σας έχουμε γράψει από το star.gr, σύμφωνα με έρευνες Ρώσων επιστημόνων κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυξάνονται κατά περίπου 15% οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτό φυσικά είναι κάτι που διαψεύδουν οι Έλληνες επιστήμονες και όλες αυτές τις φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις χαρακτηρίζουν - κομψά- "κουταμάρες".

Ο Ήλιος επέδειξε πράγματι, περιστασιακά, έντονη δραστηριότητα πριν από αρκετές μέρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν -ούτε θα υπάρξουν- επιπτώσεις για τη χώρα, ξεκαθαρίζουν.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου χαρακτηρίζει τις σχετικές φήμες «κουταμάρες» ενώ προσθέτει μάλιστα πως κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα.

Όπως εξηγεί, βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο σημείο του περιοδικού ηλιακού κύκλου (που πιθανώς θα συμβεί τον Αύγουστο), αλλά αναμένεται να είναι το ασθενέστερο μέγιστο των τελευταίων 100 ετών και σημειώνει ότι το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.

Ο καθηγητής Διαστημι��ής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής (μέχρι πριν λίγες μέρες διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών) χαρακτήρισε και αυτός «σαχλαμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας αυτήν τη στιγμή. «Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε» τόνισε. Είπε, πάντως, ότι όντως το 2013 είναι ένα έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.

Ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με μαγνητική καταιγίδα» και χαρακτήρισε το όλο θέμα «παρεξήγηση». Ακόμα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε για το μέλλον. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης και αυτό την προστατεύει. Άλλωστε, πρόσθεσε, ο ήλιος βρίσκεται σιγά- σιγά στην καθοδική πορεία του κύκλου του. Ακόμα κι αν, αργότερα φέτος, υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα, όπως εκτίμησε.

Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές. Εξάλλου, η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι είμαστε κοντά στο μέγιστο του ηλιακού κύκλου. Ο��είλουμε ακόμα να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες». «Εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται» κατέληξε.


Τι είναι η μαγνητική καταιγίδα

Η μαγνητική καταιγίδα δημιουργείται στην Γη όταν κάποια πολύ ισχυρή διαταραχή από τον Ήλιο διαδοθεί στο διάστημα και χτυπήσει τη Γη με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάξουν οι ιδιότητες του μαγνητικού πεδίου!

Μάλιστα,ο κύριος Γιάννης Δαγκλής θέλοντας να εφησυχάσει τον κόσμο είπε: «Πράγματι στις 22 Μαΐου έγινε μια ηλιακή έκρηξη αλλά δεν ήταν από αυτές που πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε!»

Τόνισε, ακόμα ότι: «Η μαγνητική καταιγίδα έφτασε στη Γη, είχε επίδραση αλλά όχι σε βαθμό που να φοβόμαστε!»

Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, εκείνοι που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί επειδή «η καρδιά λειτουργεί με ηλεκτρικούς παλμούς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Καθηγητής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top