10.000 αλλοδαποί εργάτες στην Ημαθία… οι Έλληνες στις καφετέριες!

Τι κι αν η ανεργία έχει «χτυπήσει» κόκκινο;

7 έως 10.000 αλλοδαποί από την Αλβανία και την Βουλγαρία απασχολούνται στην συγκομιδή ροδάκινου, την καλοκαιρινή περίοδο, στην Ημαθία , παρόλο που τα ποσοστά ανεργίας των Ελλήνων στην περιοχή, τους πρώτους μήνες του έτους, άγγιξε το 29%!

Όπως είδαμε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη οι ροδακινοπαραγωγοί προσλαμβάνουν τους αλλοδαπούς αφού οι Έλληνες… όσο και αν τους ζητούν, δεν ενδιαφέρονται…

«Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές αιτήσεις ενδιαφέροντος και δεν έχουν ανταποκριθεί έτσι όπως έπρεπε. Τα δικά μας τα παιδιά, οι Έλληνες, ίσως δεν έρχονται γιατ�� είναι πολύ δύσκολη η δουλειά που κάνουμε.» τονίζει ο Χαλκίδης Αναστάσιος, Πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού.


Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ροδακινοπαραγωγοί, οι εργάτες αμείβονται με 20-23 ευρώ ημερησίως, είναι ασφαλισμένοι και τους παρέχεται κατάλυμα.

«Μακάρι να έρχονταν και να δουλεύουν Έλληνες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα , αλλά επειδή έχουν δοκιμαστεί κάποιοι, ήρθαν πήραν για 5-10 μέρες το μεροκάματο και μετά φύγανε, εμείς έχουμε για τρεις μήνες κάθε μέρα σχεδόν δουλειά. Πρέπει να έχουμε και εμείς την σιγουριά μας, αν δεν πάμε μια μέρα το ροδάκινο θα πέσει κάτω, θα το χάσουμε.» συμπληρώνει ο Πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού.


Ωστόσο η Δήμαρχος της Βέροιας δίνει μια άλλη διάσταση, ελπιδοφόρα…

«Οι δικο�� μας οι νέοι έψαχναν δουλειά στο Δημόσιο, αυτό φέτος έχει αλλάξει τελείως, υπάρχει επιστροφή στην γη. Όσοι έχουν λίγα μέτρα γης τα φυτεύουν , όσοι δεν έχουν ενδιαφέρονται να δουλέψουν και ως εργάτες γης και στην Ημαθία υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό. Εγώ βλέπω πολύ κόσμο καθημερινά στο Δημαρχείο και παράλληλα οργανώνουμε και ημερίδες κατατοπιστικές για τον πρωτογενή τομέα, γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, πολλοί νέοι άνθρωποι να δουλέψουν στην γη, στον πρωτογενή τομέα.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top