Απόφαση – «βόμβα»: Ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» κρίνονται αρχαιολογικοί χώροι!

Κινδυνεύει η ιδιωτικοποίηση του "Αστέρα";

Απόφαση – «βόμβα»: Ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» κρίνονται αρχαιολογικοί χώροι!

Να τινάξει στον «αέρα» την ιδιωτικοποίηση του γνωστού ξενοδοχείου «Αστέρα» Βουλιαγμένης απειλεί η απόφαση «βόμβα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ο «Λαιμός» της Βουλιαγμένης και το «Μεγάλο Καβούρι» είναι αρχαιολογικοί χώροι.

Όπως έγινε γνωστό, εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου εντοπίστηκαν αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ περιλαμβάνεται ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα (βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο του Αστέρα) καθώς και πρωτοελλαδικές αρχαιότητες (οικίες και οχυρωματικό τείχος) στο νοτιοανατολικό ύψωμα της χερσονήσου του Λαιμού.

Επιπλέον, στον χώρο βρίσκονται γνωστά μνημεία της περιοχής, όπως η Ιερατική Οικία (που βρίσκεται εντός του δημοτικού πάρκινγκ), η Δεξαμενή (εντός «Αστέρα»), καθώς και οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων, ο ένας εντός του Ορφανοτροφείου και ο άλλος στην Ωκεανίδα.

Να σημειωθεί ότι υπό την προστασία του ΚΑΣ θα βρίσκεται και ο ενάλιος χώρος που βρίσκεται κοντά στο μνημείο, καθώς κατάλοιπα του ναού μπορεί να υπάρχουν και μέσα στο νερό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση του συγκροτήματος τόσο από νομικής άποψης, όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει τη δημιουργία π��ραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεις τουριστικών υπηρεσιών αναψυχής.

Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η απόφαση αυτή δεν αλλάζει κάτι στην αποκρατικοποίηση του Αστέρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top