Το 66% των Ελλήνων διαφωνεί με την απεργία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

ΔΕΙΤΕ την δημοσκόπηση της Κάπα Research

Το 66% των Ελλήνων διαφωνεί με την απεργία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

​Μετά από τις έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις μετά από την εξαγγελία της απεργίας των καθηγητών της ΟΛΜΕ μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης που τους επιστράτευσε άμεσα και «προληπτικά», έρχεται η δημοσκόπηση της Κάπα Research, όπου κατέγραψε την άποψη της κοινωνίας.

Η πανελλαδική έρευνα της έγινε την Δευτέρα,13 Μαΐου, για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, σε 809 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Τα συμπεράσματά της δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (66,4%) «διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί» με την απόφαση των καθηγητών να ξεκινήσουν την απεργία τους μέσα στις εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή όμως, το 56,8% κρίνει «μάλλον αρνητικά ή αρνητικά» την πολιτική των κυβερνήσεων να απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων κάνουν απεργία.

Το 32,5% των ερωτηθέντων απάντησε «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ» στην απόφαση των εκπαιδευτικών να απεργήσουν μέσα στην περίοδο των εξετάσεων.

Πάντως, ποσοστό 52,3% των ερωτηθέντ��ν «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών προτού ακόμη λάβουν οριστική απόφαση για απεργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο ερώτημα αυτό ωστόσο ένα 47,4% απαντά «μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Από την περίοδο που άρχισε να βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων αποφασίζουν - μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων - να κάνουν απεργία. Εσείς πώς κρίνετε την τακτική αυτή;», το 56,8% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον αρνητικά, αρνητικά» (43% απαντά μονολεκτικά «αρνητικά»).

Το 40,8% όμως, απαντά στο ίδιο ερώτημα «θετικά, μάλλον θετικά» (με ένα 21,3% στην απάντηση «θετικά»).

Στην ίδια έρευνα ένα 51,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης ότι η επιστράτευση των καθηγητών είναι πολιτικά επιβεβλημένη και ένα 42,9% τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών ότι η επιστράτευση είναι κίνηση αντισυνταγματική.

Κατά την άποψη του 56,3% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση θα έπρεπε «να καλέσει τους καθηγητές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση», ενώ ένα 42,3% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».

Αντίστοιχα το 72,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι καθηγητές θα πρέπει «να αναστείλουν τώρα την απεργία και να βρουν άλλους τρόπους για να διεκδικήσουν αργότερα τα αιτήματά τους». Το 23,5% όμως κρίνει ότι θα πρέπει «να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Τέλος, το 71,5% των ερωτηθέντων κρίνει την ποιότητα του ελληνικού σχολείου «αρκετά κακή ή κακή» και το 26,8% την κρίνει «πολύ καλή ή αρκετά καλή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top