Στην Αθήνα η Σύνοδος των Ευρωπαίων Ναυάρχων

Με πρωτοβουλία του αρχηγού ΓΕΝ Ε. Αποστολάκη

Η διαχείριση και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού των ναυτικών δυνάμεων , βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου 28 Αρχηγών Πολεμικού Ναυτικού Ευρωπαϊκών χωρών, που ανήκουν, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε και στο ΝΑΤΟ. Την προεδρία της φετινής Συνόδου, που για πρώτη φορά είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή, ανέλαβε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο παράγων άνθρωπος στην επιτυχία των όποιων επιχειρήσεων.

«To Ελληνικό Ναυτικό θεωρεί ότι η αρτιότητα στην διεξαγωγή των επιχειρήσεων είναι στενά συνδεδεμένη με την ποιότητα του προσωπικού μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μοιραζόμαστε την ίδια άποψη και αγωνιζόμαστε για να αναγνωρίσουμε και να εφαρμόσουμε στη συνέχεια τις απαιτούμενες πολιτικές στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να καταστήσουμε το προσωπικό μας έναν πολλαπλασιαστή ισχύος. Την ίδια ώρα, πρέπει να βρούμε τρόπους για να αλλάξουμε τις αντιλήψεις που αφορούν την επιπλέον αξία του προσωπικού μας, ώστε να εξυπηρετεί τις ευρύτερες ανάγκες της κοινωνίας.» τόνισε ο κύριος Αποστολάκης.

Στη φετινή Σύνοδο των Ναυάρχων που έγινε στην Αθήνα, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, λόγω και της δραματικής κατάστασης στη Συρία.

«Μια κρίση που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια, σχεδόν αναπόφευκτα απειλεί και τους άμαχους πληθυσμούς, κι εξ αυτού δημιο��ργείται ανάγκη για ανθρωπιστική δράση. Μια τέτοια κρίση μπορεί να προκαλέσει μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, σε συνδυασμό ενδεχομένως με εν εξελίξει ένοπλη αντιπαράθεση, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την δημόσια υγεία υπό τη μορφή επιδημιών, που μπορεί και να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από φυσικές καταστροφές.» πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγ��λος Αποστολάκης.

Στην ετήσια Σύνοδο των Ναυάρχων μίλησε και η Κοινοτική Επίτροπος, αρμόδια για τις θαλάσσιες υποθέσεις, Μαρία Δαμανάκη, που προέβαλε το μείζον ζήτημα της ασφάλειας της θάλασσας, κάτι στο οποίο το Πολεμικό Ναυτικό πρωταγωνιστεί.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγουμε πλέον να φέρουμε την υπόθεση της ασφάλειας της θάλασσας στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Θέλουμε να δώσουμε μια διάσταση ασφάλειας στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ένωσης που προωθούμε συστηματικά. Ή αντίστροφα, να δώσουμε μια θαλάσσια διάσταση στην Κοινή μας Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Είναι φανερό σε μας πως χωρίς ασφάλεια, μια ολόκληρη σειρά από δραστηριότητες στη θάλασσα, όπως η ναυτιλία, η εξόρυξη πετρελαίου, οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η εξόρυξη στα βαθιά νερά θα τεθούν σε κίνδυνο. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας για καλύτερη θαλάσσια διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μια σαφή στρατηγική για την ασφάλεια στη θάλασσα.» σημείωσε η Μαρία Δαμανάκη

Στη Σύνοδο μετείχε και ο Τούρκος αρχηγός Ναυτικού, όπως και ο ελληνικής καταγωγής αρχηγός του Βρετανικού Ναυτικού, ναύαρ��ος Γιώργος Ζαμπέλλας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top