36.000 μετανάστες στη Γερμανία το 2012

Πολλοί καταλήγουν να πλένουν πιάτα

Σε έξαρση βρίσκεται το ελληνικό μεταναστευτικό κύμα προς τη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Τουλάχιστον, 35.811 Έλληνες πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν στην χώρα μέσα στο 2012, δηλαδή 10.000 παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας αποτελούν δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και φιλόξενα. «Έρχονται κατά χιλιάδες στη Γερμανία, παραπάνω όμως από τους μισούς γυρνάνε πίσω άνεργοι και με λιγότερα χρήματα» αναφέρει η Μαρία Οικονομίδου, μετανάστρια στο Βερολίνο και μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου.

«Η ζωή εδώ δεν είναι εύκολη. Πριν από μερικά χρόνια το Βερολίνο ήταν από τις φθηνές πόλεις, πλέον όμως αυτό δεν ισχύει. Οι Έλληνες που έρχονται εδώ δεν είναι καλά πληροφορημένοι για το τι θα συναντήσουν. Μπορεί να μιλάμε για τη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, η οικονομία της όμως βασίζεται στον τουρισμό. Οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και οι μισθοί πολύ χαμηλοί».

Επίσης σημειώνει πως υπάρχουν άνθρωποι που έπεσαν θύματα γερμανικών εταιρειών που τους κουβάλησαν εδώ ως εποχικό προσωπικό και μετά από 3 μήνες τους απέλυσαν χωρίς καμιά προειδοποίηση, που έφταναν να κοιμούνται σε εστίες για άστεγους ή ακόμα χειρότερα στο δρόμο.

Πριν από μια βδομάδα, ήρθε ένα ζευγάρι Ελλήνων στην κοινότητα ζητώντας ένα σημείο για να ζεσταθεί. Για μια βδομάδα το μοναδικό κατάλυμά τους ήταν ένα αμάξι ενώ η εξωτερική θερμοκρασία ήταν στους 0 βαθμούς Κελσίου».

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top