Νέο μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη: Στόχος η άριστη ποιότητα σε ξενοδοχεία και καταλύματα

Αποσύρονται τα παλιά-Στροφή στον θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό

Νέο μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη: Στόχος η άριστη ποιότητα σε ξενοδοχεία και καταλύματα

​Στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ποιοτικού και υψηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού αποσκοπεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο.

Χωρίς παρεκτροπές από τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργούνται οι βάσεις για εγκαταστάσεις φιλοξενίας διεθνών προδιαγραφών.

Στροφή στον ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο του μαζικού και τελικά χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και να στραφεί στην ποιότητα, αξιοποιώντας τους τεράστιους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους.

Με το νέο ειδικό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρεί το υφιστάμενο που ισχύει εδώ και τέσσερα χρόνια, καθορίζονται οι όροι για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων, 4 - 5 αστέρων, τόσο σε ό,τι αφορά τα νέα καταλύματα όσο και τα υφιστάμενα.

Επιχειρείται ο περιορισμός των διάσπαρτων τουριστικών εγκαταστάσεων και η συγκέντρωσή τους σε υποδοχείς (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ή Περιοχές Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης) και στα λεγόμενα σύνθετα καταλύματα όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες συνδυάζονται με παραθεριστική κατοικία σε ποσοστά 60% - 40% αντίστοιχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα της μερικής ή ολικής «απόσυρσης» παλαιών μη αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις και αναπλάσεις στις περιοχές αυτές, προκειμένου να καταστούν νέοι τουριστικοί προορισμοί.

Αποσύρονται τα παλιά ξενοδοχεία

Θεσμοθετείται η Τράπεζα Γης για την αγοραπωλησία άυλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της μερικής ή ακόμα και της ολικής απόσυρσης παλιών και μη αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων.

Η Τράπεζα Γης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων δόμησης σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, στην αξιοποίηση ή την κατεδάφιση τουριστικών και άλλων απαξιωμένων κτιρίων, ακόμα και αυθαιρέτων.

Δημιουργούν τρεις κατηγορίες με διαφορετικούς όρους δόμησης

Τα παράλια ενός νησιού ή μιας ηπειρωτικής περιοχής ενδεχομένως να έχουν διαφορετικούς όρους δόμησης από την ενδοχώρα γι' αυτό και δημιουργούνται τρεις κατηγορίες με δέκα υποκατηγορίες, ανάλογα με το είδος της τουρισ��ικής ανάπτυξης:

Αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές

Ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού

Μητροπολιτικές περιοχές

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top