Η τελετή αφής του Άγιου Φωτός στα Ιεροσόλημα-Στην Αθήνα φτάνει στις 18:30

ΔΕΙΤΕ το βίντεο από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως

Η τελετή αφής του Άγιου Φωτός στα Ιεροσόλημα-Στην Αθήνα φτάνει στις 18:30

​Κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επαναλαμβάνεται το Μεγάλο Θαύμα του Αγίου Φωτός.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, είχε εισέλθει στο Ναό της Αναστάσεως συνοδευόμενος από επισκόπους του Πατριαρχείου, ιερείς και αγιοταφίτες μοναχούς.

Μετά από τη λιτανεία γύρω από το ιερό κουβούκλιο αφαιρέθηκαν από τον Πατριάρχη τα περισσότερα από τα άμφιά του, ενώ εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και της ισραηλινής αστυνομίας, τον ερεύνησαν ώστε να μην έχει καμία εστία φωτιάς επάνω του.

Στη συνέχεια ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης εισήλθε στο εσωτερικό του Παναγίου Τάφου, ενώ ο Πατριάρχης των Αρμενίων παρέμεινε στον προθάλαμο.

Ιερείς σφράγισαν την είσοδο με μελισσοκέρι και λίγη ώρα αργότερα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας στα χέρια του δύο αναμμένες δεσμίδες αποτελούμενες από 33 κεριά.

Στα Ιεροσόλυμα μετέβη το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας προκειμένου να παραστεί στην Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

Το Άγιο Φως από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως, αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα με κυβερνητικό αεροσκάφος στις 6:30 το απόγευμα. Θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους και από εκεί θα μεταφερθεί σε όλες τις ενορίες της χώρα μας.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε αρκετούς ναούς της χώρας τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση του Θεανθρώπου. Στην Αθήνα, πλήθος πιστών παρακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Οι ενορίτες αναπαρέστησαν το σεισμό της Ανάστασης με κροτίδες και τους πολυελαίους που αιωρούνταν, ένα έθιμο που κρατούν πιστά εδώ και χρόνια.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση και στην Κέρκυρα. Στο νησί των Φαιάκων αναβίωσε το έθιμο των Μπότηδων, όπου ρίχνονται από τα μπαλκόνια πήλινα κανάτια γεμάτα νερό για να ξορκίσουν το κακό.

Στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης.

Δείτε το βίντεο με το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top