Σημαντική διεθνής συνάντηση για την εκπαίδευση των αναλφάβητων παιδιών

Πάνω από 61 εκατομμύρια παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μορφωθούν

Το πρόγραμμα EDUCATE A CHILD είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο να φέρει τη βασική εκπαίδευση σε 61 εκατομμύρια παιδιά που αυτή τη στιγμή τη στερούνται.

Η σύζυγος του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχα Μόζα Μπιντ Νασέρ, διοργάνωσε διήμερη διεθνή συνάντηση κορυφής στην Ντόχα με υψηλούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο, για να συμβάλλουν στον αναπτυξιακό στόχο του ΟΗΕ που λήγει το 2015 και θέλει όλα τα παιδιά του κόσμου να καταφέ��ουν να πάνε στο δημοτικό.

«Σε αυτό το σύγχρονο κόσμο, που έχει μεγάλη ανάπτυξη στην τεχνολογία είναι ντροπή να υπάρχουν παιδιά, που δεν πάνε σχολείο. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για αυτά τα παιδιά, που δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε σχολείο και έχουν χάσει τα δικαιώματά τους σε αυτό το θέμα. Είναι ηθικό και ανθρωπιστικό ζήτημα να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστώ όλους αυτούς που ήρθαν σήμερα εδώ, για να δουλέψουμε μαζί και για να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου όλα τα παιδιά του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να πάνε σχολείο», είπε η κ. Σεΐχα Μόζα Μπιντ Νασέρ.

Μέσω του προγράμματος αυτού έχουν ήδη στηριχθεί 600.000 παιδιά σε μια περίοδο 4 μηνών από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα με σκοπό να γίνουν 10 εκατομμύρια τα παιδιά που θα πηγαίνουν σχολείο μέχρι το 2015.

Τη στήριξη της στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε στην ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Δώσατε αυτή την ελπίδα σε τόσα παιδιά, που δεν είναι τόσο τυχερά στη ζωή τους. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω ότι το ίδρυμα μου για το παιδί και την οικογένεια μέσω του δικτύου, που έχουμε αναπτύξει στην Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο και όπου νομίζετε πώς θα ήταν χρήσιμο για την ευόδωση των σκοπών σας. Σας ευχαριστώ τόσο πολύ και είμαι βαθιά συγκινημένη που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα», είπε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Επίτιμος προσκεκλημένος στη διεθνή συνάντηση στο Κατάρ ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπραουν, που είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα παιδείας.

«Αντιμετωπίζουμε ακόμα επείγουσα ανάγκη για εκπαίδευση. Βρισκόμαστε περίπου 1.000 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, για να πετύχουμε τον στόχο της ανάπτυξης στη νέα χιλιετία. Αλλά υπάρχουν 61 εκατομμύρια παιδιά, 32 εκατομμύρια κορίτσια, 29 εκατομμύρια αγόρια που δεν πάνε σχολείο», είπε ο κ. Γκόρντον Μπράουν.

Σημαντικοί ομιλητές τόνισαν το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος που προκύπτει από την παραμονή των παιδιών εκτός σχολείου και επεσήμαναν πόσο μεγάλα θα ήταν τα οφέλη από την εκπαίδευση τους.

Παράλληλα, ανέλυσαν διεξοδικά τους παράγοντες που κρατούν τα παιδιά εκτός σχολείου δηλαδή την ταχεία αστικοποίηση και τη φτώχεια.

«Το να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αποχώρησης από τα σχολεία είναι σημαντικό και το πώς θα γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα μέσω του έργου της κοινότητας, για να δημιουργηθεί ένα οικογενειακό περιβάλλον υπέρ του σχολείου είναι επίσης πολύ σημαντικό», είπε η διευθύντρια της Ουνέσκο, Irina Bokova.

«Η εκπαίδευση δεν γίνεται στην απομόνωση και πρέπει να δούμε το θέμα πιο ανοιχτά. Η ελλιπής ή ανεπαρκής προσοχή που δώσαμε στο παρελθόν στην ποιότητα είναι ένα άλλο θέμα, γιατί σε βάθος χρόνου ίσως να βάζουμε τα παιδιά στο σχολείο, αλλά πρέπει να βρούμε κάτι που να τα κρατά στο σχολείο», είπε η πρώην γενική διευθύντρια της Unicef, Carol Bellamy.

Βασική προτεραιότητα του προγράμματος EDUCATE A CHILD είναι 17 χώρες, στις οποίες υπολογίζεται ότι ζει το 60 τοι�� εκατό των αναλφάβητων παιδιών του κόσμου και για το σκοπό αυτό υπογράφτηκαν 9 συμφωνίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εκπαίδευσης των παιδιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top