27 χρόνια από την "μαύρη" μέρα του Τσέρνομπιλ

Οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές

Μπορεί να έχουν περάσει 27 χρόνια από την «μαύρη» μέρα του Τσέρνομπιλ, όμως οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές για χιλιάδες κόσμου.



Σήμερα πολλοί βρέθηκαν στην πόλη Σλάβουτιτς, που απέχει μόλις 50 χλμ από το Τσέρνομπιλ, για να τιμήσουν τα θύματα της έκρηξης του αντιδραστήρα 4 στις 26 Απριλίου του 1986.

Το πυρηνικό ατύχημα, στο Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, και προκάλεσε σοβαρότατες συνέπειες στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία δεκάδων ατόμων.



Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο το�� ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.



Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι πώς οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.