Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μονάδων εξωσωματικής

Έβγαλε ανακοίνωση και καταδικάζει τέτοιου είδους φαινόμενα

​Πάνω από 10 χρόνια ήταν ανεξέλεγκτη η λειτουργία των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Η εγκληματική αμέλεια της πολιτείας την τελευταία δεκαετία που επέτρεψε την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Μονάδες Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ευθύνεται για τα απαράδεκτες καταστάσεις που αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ.

Ο ΙΣΑ απερίφραστα καταδικάζει τέτοια φαινόμενα που πέρα και πάνω από οποιασδήποτε ποινικής, οικονομικής ή άλλης φύσης έγκλημα, συνιστούν έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας, και διαταράσσουν βάναυσα τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ορθή παροχή υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια, αλλά και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

''Ζητάμε να μας δοθούν άμεσα επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν συντρέχει λόγος να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχους στους εμπλεκόμενους.''

Οι Μονάδες Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) λειτουργούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3305/05, σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές ή άλλους φορείς που έχουν όμως διασύνδεση, σε εύλογη χιλιομετρική απόσταση, με Νοσοκομείο του ΕΣΥ, ή Παν/κο Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική που διαθέτει Τμήμα Μαιευτικής –Γυναικολογίας.

''Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του ως άνω νόμου ΠΔ για τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών Μ.Ι.Υ.Α..Ενώ αρμόδιος φορέας που να χορηγεί άδεια λειτουργίας στις Μ.Ι.Υ.Α. δεν υπάρχει, η δε Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (E.A.Ι.Y.A.) – εξ’ όσων γνωρίζουμε- έχει πάψει να λειτουργεί'', αναφέρουν στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top