Αδίστακτο κύκλωμα: Αφαιρούσαν ωάρια από φτωχές γυναίκες και τα εμφύτευαν σε άλλες!

Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα-Σκάνδαλο εκατομμυρίων

​Πρώτη ανάρτηση: 24/04/2013 16:09

Τεράστιες διαστάσεις φαίνεται να παίρνουν οι κομπίνες της σπείρας φαρμάκων που είχε απλώσει τα δίχτυα της όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο αδίστακτο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί, γνωστοί γυναικολόγοι της Θεσσαλονίκης, ιατρικοί επισκέπτες, φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, οι οποίοι εισήγαγαν παράνομα φάρμακα για τον καρκίνο και τις εξωσωματικές από την Τουρκία.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του νόμου περί ιατρικής υποβοήθησης και αναπαραγωγής, λαθρεμπορίας και πλαστογραφίας ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα σε βάρος των 11 ατόμων που συνελήφθησαν για παράνομη διακίνηση φαρμάκων.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν με δύο τρόπους: από τη μία άδειαζαν την ελληνική αγορά από ακριβά φάρμακα και τα πουλούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και από την άλλη εισήγαγαν παράνομα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είναι εγκεκριμένα από το�� Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Από τις αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά έντεκα άτομα (ημεδαποί, ηλικίας 37 έως 60 ετών), με βασικό ή περιφερειακό ρόλο, ενώ στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκονται άλλοι δύο ημεδαποί (51 και 58 ετών). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας κ.α.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης είναι η ιεραρχική της δομή και η διαρκής δράση της.

Το κύκλωμα από τον Οκτώβριο του 2012 είχε προμηθευτεί και εισάγει λαθραία από την Τουρκία, μεγάλη ποσότητα περίπου 1.000 σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
24042013farmaka2s.jpg
Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων» τα οποία, ο ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς της κλινικής, εκµεταλλευόµενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε µε τη συναίνεση τους, αντί του χρηματικού ποσού των 1.000 ευρώ.

Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούσε σε υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επίσης, προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος προέβαιναν στην αγορά φαρμάκων υψηλής αγοραστικής αξίας, είτε φαρμάκων που η αξία τους στο εξωτερικό ήταν τέτοια που η εξαγωγή τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους, από το λιανεμπόριο (φαρμακεία), χωρίς την έκδοση παραστατικών.

Τα φάρμακα αυτά εξάγονταν σε συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της εγκληματικής οργάνωσης, στη Βουλγαρία.

Για να προσδώσουν νοµιµοφάνεια στην κατοχή των φαρμάκων, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, από εταιρεία που βρίσκεται στα Μέγαρα - Αττικής και στην συνέχεια µέσω άλλης φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται στην Αθήνα, τα εξήγαγαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.

Για να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη εγκληματική τους δράση, πρόσφατα προέβησαν στην κατάρτιση πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, το οποίο έφερε φωτογραφία µέλους της οργάνωσης. Με το πλαστό αυτό δελτίο προέβησαν στην σύσταση εικονικής εταιρίας, προκειμένου αυτή να εκδίδει τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή. Σε έρευνες που έγιναν χθες το πρωί, στην ιδιωτική κλινική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
24042013farmaka3s.jpg
Επιπλέον, στην κατοχή μελών της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ.

Τα σκευάσματα αυτά η εγκληματική οργάνωση τα είχε αγοράσει σε τιμές λιανικής από φαρμακεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα περιθώρια κέρδους.

24042013farmaka4s.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top