Εκδήλωση για τις νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι της Κρήτης

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας πολιτιστικής κληρονομιάς

Εκδήλωση για τις νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι της Κρήτης

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης ο καθηγητής αρχαιολογίας Γιαν Ντρισσεν καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με τις σημαντικές ανακοινώσεις του για νέα ευρήματα από τις ανασκαφές που διευθύνει στο Σισι της Κρήτης! Η διάλεξη του διακεκριμένου Βέλγου καθηγητή έγινε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας πολιτιστικής κληρονομιάς και διοργανώθηκε από την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα και το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

"Πιστεύουμε εμείς στο Βέλγιο ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα. Χρειάζεται το θετικό μήνυμα, χρειάζεται η αναγνώριση ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι κάτι περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα. Χωρίς μια πολιτιστική διάσταση δεν υπάρχουν σχέσεις!" δήλωσε ο βέλγος πρέσβης Μαρκ Βαν Ντεν Ρικ.

Η εκδήλωση με θέμα: "Στη σκιά του Μινώταυρου-νεες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σισι-Κρήτη" τέθηκε υπό την αιγίδα της Ουνέσκο και τη χαιρέτησε προσωπικά με μήνυμα της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού κυρία Ιρίνα Μπόκοβα.

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στους δεσμούς που τη δένουν με την Κρήτη και ευχαρίστησε τη βελγική σχολή που βοηθά την Ελλάδα να συνεχίζει να παράγει πολιτισμό ενώ τόνισε το σημαντικό έργο του καθηγητή Γιαν Ντρίσσεν.

"Είναι ξεχωριστή τιμή να συναντάμε ανθρώπους σαν αυτόν, που φέρνουν στο φως τα μυστικά του αρχαίου κόσμου και αφήνουν το όνομά τους για πάντα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας." δήλωσε η κυρία Βαρδινογιάννη.

"Εύχομαι να μπορώ να δείξω πως οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλυτέρα τη Μινωική κοινωνία και ειδικά να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο των παλατιών μέσα στην κοινωνία. Με αυτό ελπίζω ακόμα ότι η υπόθεση της ένταξης των Μινωϊκών παλατιών στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων από την Ουνεσκο, από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού θα λάβει μια επιπλέον υποστήριξη" ανέφερε ο καθηγητής αρχαιολογίας κος Ντρισσεν.

962 αριστουργήματα του ανθρώπου και της φύσης αποτελούν προστατευόμενα μνημεία της Ουνεσκο ανάμεσα τους 17 ελληνικά μνημεία.

"Μελέτες στη Μινωική κοινωνία -κι εδώ χαιρετίζω την κυρία Βαρδινογιάννη που έχει γράψει ένα από τα ελάχιστα βιβλία για τη μινωική κοινωνία, που είναι εξειδικευμένα ενημερωμένο, όμορφα γραμμένο και εξαιρετικά εικονογραφημένο-έχουν υπογραμμίσει ότι σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες όπως η Φαραωνική Αίγυπτος ή Αρχαία Μεσοποτάμια -κοινωνίες που γνώρισαν βασιλεία ή "θεοσταλτη" βασιλεια -η Μινωική Κρήτη έχει ελλείψεις σε στοιχειά που συνήθως συνδέονται με τους ηγεμόνες" συμπλήρωσε ο καθηγητής.

"Τα σύμβολα του αρχαίου ελληνικού κόσμου είναι διάσπαρτα παντού παρά το πέρασμα των αιώνων και τη φθορά από τους κατακτητές που πέρασαν. Ο νους μου πάει στα γλυπτά του Παρθενώνα που αυτή τη στιγμή μπορεί να τα δει κανείς ακρωτηριασμένα στο θαυμάσιο αυτό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή να γυρίσουν στην πατρίδα μας" τόνισε η κυρία Βαρδινογιαννη.

Τη διάλεξη για τις ανακαλύψεις στον μινωικό οικισμό με στρατηγική σημασία στο Σισι έξω από τα Μάλια, παρακολούθησαν η υπουργός τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, πρέσβεις ξένων χωρών, ο πρόεδρος του μουσ��ίου της Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμανλής ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόξενος του Βελγίου στην Αθήνα κ. Τιο Ντίριξ.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά με τις ερμηνείες του ο Γεράσιμος Χοΐδας και η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top