Ελλάς το μεγαλείο σου: Δηλώνουν ανάπηροι, τυφλοί και… χήρες για να κερδίσουν χρήματα

Ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για το κράτος

Ελλάς το μεγαλείο σου: Δηλώνουν ανάπηροι, τυφλοί  και… χήρες για να κερδίσουν χρήματα

​Τη στιγμή που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του Οργανισμού 8.500 ύποπτοι συνταξιούχοι, το «πάρτι» στα ταμεία από τους επιτήδειους συνεχίζεται!

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν... τυφλούς που βρήκαν το φως τους και οδηγούν κανονικά, δικαιούχους επιδομάτων απόλυτης αναπηρίας και παραπληγίας που έχαιραν άκρας υγείας και χήρες που παντρεύτηκαν εν κρυπτώ για να μη χάσουν τη σύνταξή τους. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα κρούσματα λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων. Είναι δηλαδή φανερό πως οι επιτήδειοι δεν πτοούνται και αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για να συνεχίσουν το... πάρτι εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αυτήν τη φάση... αναζητούνται 5.291 συνταξιούχοι που δεν έχουν προσέλθει στην τελευταία απογραφή, εκ των οποίων οι 939 εισπράττουν συντάξεις χηρείας. Παράλληλα, έχει διακοπεί η καταβολή 1.040 συντάξεων, καθώς οι δικαιούχοι δεν παρουσιάστηκαν στην απογραφή του 2010. Χωρίς σύνταξη θα μείνουν από την 1η Μαΐου και άλλα 2.342 άτομα, καθώς δεν έχουν δηλώσει στον ΟΓΑ τα ακριβή στοιχεία τους (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ). Στη συνέχεια θα ελεγχθεί αν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν δήλωσαν τα στοιχεία τους από αμέλεια ή πρόκειται για ύποπτες συντάξεις.

Διαβάστε αποκαλυπτικά στοιχεία για ασφαλισμένους-φαντάσματα και αναπήρους-μαϊμού που προέκυψαν από τους ελέγχους του ΟΓΑ:
• Συνταξιούχος που στα χαρτιά εμφανιζόταν να είναι τυφλός, αποδείχτηκε πως οδηγούσε μοτοποδήλατο και έκανε διανομές προϊόντων! Πρόκειται για ασφαλισμένο που είχε πάρει προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας, ως τυφλός. Ωστόσο, υπήρξε καταγγελία ότι δεν είναι τυφλός και μάλιστα οδηγεί μοτοποδήλατο. Αμέσως έγινε επιτόπια έρευνα και διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές ότι κάνει διανομές για τα κατάστημα τροφίμων της συζύγου του. Το Ταμείο προχωρά στην αναστολή καταβολής της σύνταξης και η υπόθεση θα επανεξεταστεί από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Δικαιούχος παραπληγικού επιδόματος εργάζεται κανονικά στην οικογενειακή επιχείρηση. Συγκεκριμένα, συνταξιούχος του ΟΓΑ λόγω αναπηρίας είχε πάρει και παραπληγικό επίδομα. Ωστόσο, εναντίον του υποβλήθηκε καταγγελία ότι εργάζεται στην επιχείρηση της γυναίκας του. Ελεγκτές του ΟΓΑ «επισκέφτηκαν» το χωριό και διαπίστωσαν πως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δουλεύει στο παντοπωλείο που διατηρεί η σύζυγός του. Τώρα θα ανασταλεί η καταβολή του παραπληγικού επιδόματος και ο συντ��ξιούχος θα κληθεί να... επισκεφτεί τα ΚΕΠΑ
Τις 52 έχουν φτάσει μέχρι τώρα οι περιπτώσεις των δικαιούχων συντάξεων χηρείας που έχουν προχωρήσει σε νέο γάμο. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, είχαν... ξεχάσει να δηλώσουν τον γάμο και έτσι συνέχιζαν να εισπράττουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας.
Για τρία χρόνια καταβαλλόταν η σύνταξη σε γυναίκα που είχε πεθάνει. Ειδικότερα η γυναίκα -που έπαιρνε σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα- απεβίωσε το 2007. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως σύνταξή της εισπράττονταν βάσει πληρεξουσίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Τώρα αναζητείται το άτομο που εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη.
Ασφαλισμένη είχε δικαιωθεί σύνταξη λόγω αναπηρίας ως τέκνο ασφαλισμένου του ΟΓΑ από 1ης Ιουλίου 1974 και η σύνταξη -σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΤΑ- εισπράττονταν από τον αδελφό της. Περιθάλπεται σε θεραπευτήριο νησιού, από όπου υποβλήθηκε αίτηση και δικαιώθηκε σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα.
Οι συντάξεις έχουν ανασταλεί και το Ταμείο είναι σε αναμονή πορίσματος των ΕΛΤΑ. Θα γίνει έρευνα για την υποβληθείσα αίτηση και τη διαχείριση των ποσών των συντάξεων.
Ασφαλισμένη είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ λόγω απόλυτης αναπηρίας. Εναντίον της υποβλήθηκε καταγγελία ότι δεν είναι απόλυτα ανάπηρη και την... επισκέφτηκαν οι ελεγκτές του Ταμείου. Οπως διαπιστώθηκε, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη χαίρει άκρας υγείας.
• Ακόμα δύο περιστατικά που αφορούσαν την καταβολή επιδόματος αναπηρίας σε υγιέστατους συνταξιούχους αποκαλύφθηκαν έπειτα από ελέγχους. Ο πρώτος συνταξιούχος έπαιρνε προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας, ωστόσο οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως δεν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, έκανε ταξίδια και οδηγούσε αυτοκίνητο. Ο δεύτερος συνταξιούχος εισέπραττε επίδομα παραπληγίας, αλλά παράλληλα εργαζόταν ως ερασιτέχνης σιδηρουργός και περπατούσε.

Σε όσες περιπτώσεις αποδείχτηκε πως επιτήδειοι έπαιρναν παράνομα συντάξεις και επιδόματα θα αναζητηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ και θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός για την απόδοση ευθυνών. Οπως ήδη αναφέρθηκε, αν πρόκειται για συντάξεις αναπηρίας-μαϊμού διακόπτεται η καταβολή των χρημάτων και οι υποθέσεις επανεξετάζονται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (όπου ο ΟΓΑ στέλνει αναλυτικά τα στοιχεία από τους ελέγχους).
Διοικητής ΟΓΑ

Μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη πληγή

«Η εξάλειψη της παραβατικότητας στις συνταξιοδοτικές παροχές του ΟΓΑ είναι προτεραιότητά μας όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, που στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες είναι επιβεβλημένες, αλλά και για κοινωνικούς», λέει ο διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός και συνεχίζει: «Οσοι λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούνται, τις στερούν από τους πραγματικούς δικαιούχους. Το φαινόμενο της υψηλής διαχρονικής παραβατικότητας στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων δεν εξέθρεψε μόνο η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και η ανοχή των τοπικών κοινωνιών που γνώριζαν και σιωπούσαν. Σήμερα μπαίνει τέλος σε αυτή την πληγή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Η αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα είναι αίτημα καθολικό και επιτακτικό. Κανένας μας δεν μπορεί να το αγνοεί».

400 εκατ. ευρώ η ζημιά

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει για δεκαετίας η δράση των επιτηδείων είναι πως στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων φτάνουν τις 51.551 οι συνταξιούχοι «φαντάσματα» που δεν προσήλθαν να απογραφούν. Σε αυτήν τη φάση... αναζητούνται και άλλοι 57.368 δικαιούχοι συντάξεων (π.χ. χήροι, άγαμες θυγατέρες), για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμοι (ή έχουν παντρευτεί). Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, η ετήσια ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top