Καταδικάζει την προφυλάκιση του Γιώργου και Ανδρέα Κουρή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Διαβάστε τι αναφέρει σε ψήφισμά του

Την αντίθεση του στην απόφαση προφυλάκισης του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή "φωτογράφισε" με ψήφισμα του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος με ανακοίνωση του εκφράζει την έκπληξή του για την εξέλιξη αυτή.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έκπληξή του για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε μη εκτελεστικά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιριών, τα οποία δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τη διαχείριση ή τη διοίκηση της επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν.

Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, τη σχετική υπ’ αρίθμ. 173/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Γ’), η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη αφενός ανατρέπει όσα είχε θεσμοθετήσει η Πολιτεία σχετικά με το νομικό καθεστώς του μη εκτελεστικού μέλους στα Διοικητικά Συμβούλια των Ανωνύμων Εταιριών και αφετέρου αναμένεται να στερήσει από τον επιχειρηματικό κόσμο ανθρώπους με κύρος, γνώση και εμπειρία, οι οποίοι δεν πρόκειται να δεχτούν πλέον τη συμμετοχή τους στα ως άνω Διοικητικά Συμβούλια, τη στιγμή που ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή.

Με σεβασμό στην κρίση της Δικαιοσύνης και με την πεποίθηση ότι η απονομή της δεν πρέπει να υποτάσσεται σε καμία σκοπιμότητα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει για ακόμα μία φορά την ανάγκη, στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών από το πολιτικό κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, προκειμένου να είναι σε θέση να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους, υποκείμενοι αποκλειστικά και μόνο στο νόμο και τη συνείδησή τους.

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διακηρύσσει την αντίθεση του δικηγορικού σώματος στη διεύρυνση της προσωρινής κράτησης με νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως και στην κατά περίπτωση νομοθέτηση με αφορμή θέματα της επικαιρότητας, ενώ αυτονόητη είναι και η αντίθεση του Συλλόγου μας στο θεσμό της διοικητικής κράτησης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top