Σπείρα "χάκαρε" λογαριασμούς από τράπεζες και πλήρωνε τα... χρωστούμενα της!

Μέχρι και κάρτες για τα κινητά τους αγόραζαν

Εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε βάρος ελληνικού Τραπεζικού Ιδρύματος.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων (ένας 41χρονος Έλληνας, δύο υπήκοοι Ρουμανίας, 29 και 38χρονών αντίστοιχα και πέντε ακόμη αλλοδαποί) για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή στα παραπάνω αδικήματα ακόμη 38 ατόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών & κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της Τράπεζας από άγνωστους χρήστες του διαδικτύου.

Με τις ηλεκτρονικές αυτές επιθέσεις, οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια προέβαιναν στη διενέργεια διαφόρων ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στη χώρα μας και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμάνια, Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην Τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.

Μέσω της ψηφιακής έρευνας - ανάλυσης των δεδομένων, σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (στο πλαίσιο σχετικών βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών), προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν 79 «απατηλές» συναλλαγές σε βάρος της Τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές.

Ενδεικτικά ο 41χρονος Έλληνας, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ.

Επιπλέον οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ Τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς, μέσω διαδικτύου, σε μηνύματα SMS. Σε έρευνες που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ, που απεστάλλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top