Διευκρινίσεις του ΣτΕ για την αξιοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα

«Προσωρινός» ο χαρακτήρας της γνωμοδότησης για το ναυτικό οχυρό

Σε διευκρινήσεις σχετικά με την υπόθεση της τουριστικής αξιοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα (489 στρέμματα) που εντάσσεται στη δέσμευση της χώρας στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να «πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ», δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε μη νόμιμο τμήμα του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες ανακοινώσεις του για εκκρεμή δικαστικά θέματα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, και μπροστά –προφανώς- στον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων πως ουσιαστικά το ΣτΕ «μπλοκάρει» ακόμα μια επένδυση στρατηγικού τύπου, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου επισημαίνει με κάθετο τρόπο τον προσωρινό χαρακτήρα της γνωμοδότησης.

Σημειώνει δε πώς η κρίση του δικαστηρίου δεν αφορά την ουσία του θέματος, αλλά το διαδικαστικό ζήτημα της μεταφοράς του οχυρ��ύ του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στο σημείο:

«Επειδή, μερίδα του τύπου συνεχίζει να παρουσιάζει με ανακρίβειες το περιεχόμενο του 52/2013 πρακτικού επεξεργασίας του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του σχεδίου διατάγματος, που αφορά τη μετακίνηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου στην περιοχή της Κασσιόπης της Κέρκυρας, με συνέπεια να εξάγονται εσφαλμένα συμπεράσματα, είναι αναγκαίο να γίνουν οι ακόλουθες διευκρινήσεις.

1. Το Δικαστήριο δεν υπεισήλθε σε ζητήματα που άπτονται της κρίσης των αρμοδίων οργάνων του Πολεμικού Ναυτικού και δεν υποκατέστησε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) στην ουσιαστική κρίση του ως προς την επιλογή της θέσης για την μετακίνηση του Οχυρού, καθώς δεν έκρινε αν η νέα θέση είναι ή δεν είναι κατάλληλη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

2. Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος κρίθηκε προσωρινά μη νόμιμο, διότι το ΑΝΣ κατά την έκδοση της 182/30.11.2012 γνωμοδότησής του δεν είχε αποφανθεί για την ακριβή νέα θέση του Οχυρού, αλλά ανέθετε τον καθορισμό της στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Για το λόγο αυτόν, το Δικαστήριο ανέπεμψε το σχέδιο στη Διοίκηση προκειμένου το αρμόδιο όργανο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή το ΑΝΣ, να ασκήσει την πλήρη αρμοδιότητά του.

3. Το Δικαστήριο δεν έκρινε ούτε, άλλωστε, είχε τη δυνατότητα να εξετάσει με το συγκεκριμένο πρακτικό του τη νομιμότητα της αξιοποίησης της περιοχής της Κασσιόπης, αφού το ζήτημα αυτό δεν ήταν αντικείμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, για το οποίο γνωμοδότησε με το πρακτικό αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top