Η Μέρκελ ζήτησε από τον Πούτιν «πιο ανοιχτή κοινωνία στη Ρωσία»

Εγκαινίασαν τη Βιομηχανική Έκθεση του Ανόβερου

​Στην Βιομηχανική Έκθεση του Ανόβερου μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω διαμαρτυριών για τον έλεγχο που ασκεί η Μόσχα σε γερμανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας «ανοιχτής κοινωνίας» στη Ρωσία. «Είμαστε πεπεισμένοι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα όταν υπάρχει μία ενεργή κοινωνία των πολιτών» τόνισε η καγκελάριος, που εγκαινίασε την Έκθεση μαζί με τον ρώσο πρόεδρο.

Η Μέρκελ ζήτησε την εντατικοποίηση της συζήτησης και την ανάπτυξη περαιτέρω των εκατέρωθεν απόψεων ώστε να δοθεί «μια καλή ευκαιρία και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στις πολλές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία και τις οποίες γνωρίζουμε από την Γερμανία ως ατμομηχανές καινοτομίας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω ανάπτυξη των γερμανορωσικών σχέσεων, αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. «Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν δυστυχώς πολύ εύθραυστες, για αυτό είναι ακόμη πιο σημαντική η ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα συνεισφέρει σημαντικά στην συνεργασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Το ζήτημα που επισκίασε την παρουσία του Ρώσου προέδρου στα εγκαίνια της Βιομηχανικής Έκθεση�� του Ανόβερου, ήταν των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της στάσης του Κρεμλίνου έναντι των γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.

Διαδηλωτές προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής, σε προσωρινή κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αρχείων, έχοντας συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της έκθεσης, διαμαρτυρόμενοι για τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ρωσικές αρχές στα παραρτήματα των Ιδρυμάτων των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.

Τις επιλογές της Μόσχας υπεραμύνθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι τα ξένα ιδρύματα θα πρέπει να δηλώνουν ότι χρ��ματοδοτούνται από το εξωτερικό και, ως εκ τούτου, ασκούν πολιτική. «Ανάλογη νομοθεσία ισχύει και στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Στον οικονομικό τομέα οι σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας θεωρούνται εξαιρετικές. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στην φετινή έκθεση, περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους καταλαμβάνοντας 4.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Μεταξύ των εκθετών είναι η Gazprom και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι.

Στην Βιομηχανική Έκθεση του Ανόβερου, ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ για την βιομηχανική παραγωγή και την καινοτομία παγκοσμίως, συμμετέχουν φέτος 6.504 εκθέτες από 62 χώρες. Ανάμεσά τους και εννέα Έλληνες εκθέτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top