ΤΕΙ Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας: Αντιδρούν στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και διαμαρτύρονται

Διαβάστε την επιστολή των φοιτητών-Αρνούνται να συγχωνευτούν και εξηγούν γιατί

Μεγάλες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» σε όλη τη χώρα!

Συγκεκριμένα, στο ΤΕΙ του Τμήματος Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας οι φοιτητές διαμαρτύρονται και αρνούνται να συγχωνευτούν με το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής.

Μάλιστα έγραψαν μια επιστολή με την οποία εξηγούν τους λόγους που δεν θέλουν να γίνουν «ένα» με το συγκεκριμένο τμήμα.

Να τονίσουμε ότι το νέο τμήμα θα ονομάζεται «Δημόσια Υγεία και Κοινοτική Υγεία» και θα περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις: 1. Δημόσιας Υγείας και 2. Κοινοτικής Υγείας (όπου μετονομάζεται το τμήμα Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας).

Οι φοιτητές γράφουν:

«Αφού πληροφορηθήκαμε για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του Τμήματος Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας, ως αυτόνομου Τμήματος της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. και την ένταξή του – κατ΄ ουσία απορρόφησή του – από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής , πραγματοποιήσαμε πληθώρα συνελεύσεων τόσο μεταξύ των φοιτητών του τμήματός μας όσο και του συνόλου των φοιτητών της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) από τις οποίες εκφράστηκε μία άποψη στην οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των φοιτητών, την αντίθεσή μας σε όσα προβλέπει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη συγχώνευση – απορρόφηση του Τμήματος Επισκεπτών Υγείας σας παραθέτουμε τα εξής κάτωθι στοιχεία τα οποία στηρίζουν την επιθυμία μας για αυτονομία:

1. Το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας, συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ – ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ με αντικείμενο «Ταυτοποίηση των παραγόντων που ευθύνονται για τη διαχρονική αύξηση της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα», το οπ��ίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας έχει παρουσία στη διεθνή βιβλιογραφία στο χώρο της δημόσιας υγείας και πρόληψης, με 20 ξενόγλωσσες επιστημονικές εργασίες κατά την τελευταία πενταετία.

3. Το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας συνδιοργανώνει με το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής του ΤΕΙ-Α, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προαγωγή και Αγωγ�� Υγείας».

4. Προτείνεται η «απορρόφηση» ενός Τμήματος, το οποίο έχει μεγαλύτερο αριθμό μελών ΔΕΠ, από ένα μικρότερο Τμήμα. Το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας στελεχώνεται από 11 μέλη ΔΕΠ, 2 βαθμίδας Καθηγητή, 1 βαθμίδας Αναπληρωτή Καθηγητή, 1 βαθμίδας Επίκουρου καθηγητή και 7 μέλη βαθμίδας Καθηγητή Εφαρμογών το σύνολο των οποίων βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.

5. Το Τμήμα Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας είναι κάτοχος EN ISO 9001 : 2008.

6. Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Επισκεπτών Υγείας δεν καλύπτει μόνο το επιστημονικό πεδίο της “κοινοτικής υγείας” με έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας και την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας, αλλά επικεντρώνεται και στην εκτίμηση των αναγκών υγείας της κοινότητας καθώς και τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας, γνώσεις τις οποίες κατέχουν μόνο οι Επισκέπτες Υγείας. Επισημαίνεται ότι για τη δημόσια υγεία, οι δραστηριότητες στο επίπεδο της κοινότητας αποτελούν κεντρική συνιστώσα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις σύγχρονες και ουσιαστικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και εξακολουθούν να διαμορφώνονται στο χώρο της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητο να τονιστεί ότι ο Επισκέπτης Υγείας με τις δράσεις του φροντίζει ώστε τα άτομα στην κοινότητα να παραμένουν υγιή, που συνάδει με σημαντική μείωση στον προϋπολογισμό του κράτους όσον αφορά τα έξοδα για τη τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς επίσης έχει και ως αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ενεργά τα άτομα αυτά στην κοινωνία και κατά το δυνατόν πιο αποδοτικοί στην εργασία και στην καθημερινή τους ζωή.

7. Η προτεινόμενη «απορρόφηση» του Τμήματος Επισκεπτών Υγείας είναι πλέον η μόνη σε σύνολο 14 Τμημάτων της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ-Α. Εντούτοις αφορά ένα μεγάλο, ιδιαίτερα σημαντικό και εξαιρετικά παραγωγικό Τμήμα που εξυπηρετεί την εκπαίδευση 85 εισαγόμενων φοιτητών ετησίως και μάλιστα εισαγόμενων φοιτητών με σχετικά υψηλή βαθμολογία (ο βαθμός του πρώτου επιτυχόντα στις Πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου του 2012 ήταν 15.32 ενώ του τελευταίου 13.23).

8. Το Τµήµα Επισκεπτών Υγείας λειτουργεί αποκλειστικά στο ΤΕΙ – Αθήνας. Τα επαγγελματικά δικαιώμ��τα των αποφοίτων του Τμήματος είναι κατοχυρωμένα βάσει του Π.Δ.351/89, Άρθρο 3, ΦΕΚ: 159/14-6-1989, ενώ με το άρθρο 40 του ν. 4058/2012 συστήθηκε πλήρως αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών - Επισκεπτριών Υγείας» (Π.Σ.Ε.Υ.), με έδρα την Αθήνα το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με τη συγχώνευση – απορρόφηση του Τμήματος Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας δημιουργείται ένα τεράστιο κενό στην αλυσίδα των επαγγελματιών υγείας. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αναπληρωθεί αυτό το κενό και ζητάμε την αυτοδυναμία του τμήματός μας. »

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top