«Επιδημία» φυγής: Μετανάστες πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες!

Έχουν αναζητήσει καλύτερη τύχη σε 74 χώρες και 528 πόλεις του κόσμου…

«Επιδημία» φυγής: Μετανάστες πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες!

Επιδημία… φυγής έχει «χτυπήσει» το ελληνικό επιστημονικό προσωπικό, που -εγκλωβισμένο στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας της κρίσης- αναζητεί μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από το βιβλίο του «Επενδύοντας στη φυγή» ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Λόης Λαμπριανίδης σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάθε χρόνο από το 2010 και μετά φεύγουν από την Ελλάδα τουλάχιστον 10.000 επιστήμονες για το εξωτερικό!

Ειδικότερα, με βάση το βιβλίο, το 2010 υπήρχαν περίπου 120.000 Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονταν στο εξωτερικό και αποτελούσαν το 10% του συνολικού αριθμού επιστημόνων στην Ελλάδα. Έκτοτε, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 150.000 Έλληνες σε 74 χώρες και συνολικά σε 528 πόλεις!

Έτσι, μπορούμε να βρούμε Έλληνες επιστήμονες (γιατρούς, χημικούς, μηχανικούς) σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου: από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία ως τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Λαμπριανίδη, «πλέον, όσοι φοιτητές διανύουν τα μεγαλύτερα έτη σπουδών αρχίζουν να εξετάζουν τις διόδους φυγής στο εξωτερικό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top