Από σήμερα σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων

Από 25% έως 50% επιπλέον η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Από σήμερα σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων, που όπως σας είχαμε πει τις προάλλες, θα ανεβάσει -και άλλο- την συμμετοχή των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα επιπλέον χρήματα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, εάν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει µόνο τη συμμετοχή του, που είναι 25%. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, τότε θα πληρώνει τη συμμετοχή του και επιπλέον το 50% της διαφοράς. Τo υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο με το νέο σύστημα αποζημίωσης ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο. Μέχρι σήμερα εάν επέλεγε το πρωτότυπο σε όποια δραστική ουσία επιβαρύνονταν με τη διαφορά, την οποία πλήρωνε εξ ολοκλήρου.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας εξηγεί ότι στις περιπτώσεις που για μια δραστική ουσία τα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα έχουν λιανική μεγαλύτερη από την ασφαλιστική θα επανεξεταστεί η λιανική τιμή του φαρμάκου, προκειμένου να συγκλίνουν στις ασφαλιστικές τιμές.

Το υπουργείο εξηγεί ότι για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από τον γιατρό του και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες θα οδηγηθούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής, για να πάρουν μερίδιο στην αγορά, και τότε ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση, μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές.

Ο γιατρός από την πλευρά του οφείλει να συνταγογραφεί την δραστική ουσία και φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή για τη θεραπευτική κατηγορία και την πάθησή του.

Ο φαρμακοποιός οφείλει να χορηγήσει το φάρμακο εκείνο, με τη δραστική που έχει συνταγογραφηθεί, που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και σύμφωνα με υπολογισμούς, όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα το σύστημα, θα μειώσει τη δαπάνη από την τσέπη των ασθενών κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top