Θλιβερό: Η Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης

Μόνο δύο χώρες σε χειρότερη μοίρα - Δείτε τα στοιχεία

Θλιβερά είναι τα μαντάτα για την Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις… φτωχότερες χώρες της Ε.Ε.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) έδειξε ότι μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φτώχεια στις 27 χώρες της Ε.Ε. φέρνει τη Γερμανία στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης. Μηδαμινή φτώχεια υπάρχει στις σκανδιναβικές χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Στην 25η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στις δύο τελευταίες η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχειας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα.

Η έρευνα βασίστηκε σε τέσσερις βασικούς δείκτες

- τη σχετική εισοδηματική φτώχεια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν

- την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση

- τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος

-την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Ως προς το δείκτη σχετικής εισοδηματικής φτώχειας, η Γερμανία καταλαμβάνει μια μέση θέση μεταξύ των «27» της ΕΕ, ωστόσο τα γερμανικά νοικοκυριά περνούν -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- με άνεση τον μήνα.

Από τη φτώχια, τόσο στη Γερμανία όσο και πανευρωπαϊκά, πλήττονται κυρίως άνεργοι, ανύπαντροι γονείς και μετανάστες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχειας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη απασχόληση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top