Σχέδιο "Αθηνά": Καταργούνται 129 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

26 τμήματα παραμένουν μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι

Πρώτη ανάρτηση: 19/03/2013 23:58

Περίπου 405 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ έναντι 534, θα περιλαμβάνει το νέο μηχανογραφικό, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά».

Από το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη προκύπτει ότι ο αριθμός των τμημάτων τα οποία καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν ανέρχονται σε 129 ενώ σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 τμήματα.

Μένουν 258 τμήματα στα Πανεπιστήμια (από 289) και 147 στα ΤΕΙ (από 245).

Βασικότερη αλλαγή του σχεδίου, η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδοχή της πρότασης για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέν��ρων.

Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη ως ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι ο Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της νέας γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Τέλος, υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Δείτε εδώ το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της Χώρας:
▶ Τμήματα AEI/TEI του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο
▶ Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top