«Ποτέ ξανά...» πορεία στη μνήμη των νεκρών Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

​Σήμερα οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν, πορεία, από την Πλατεία Εελυθερίας έως τον Παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Η αστυνομία έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό κλοιό για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων, ενώ την εκδήλωση έχουν έρθει να καλύψουν πολλοί δημοσιογράφοι από το Ισραήλ.

«Έπρεπε να δουλεύεις όπως ήθελαν αυτοί, διαφορετικά σε χτυπούσαν αλύπητα». Με σταθερή φωνή, παρά τα 88 του χρόνια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιζησάντων Μοσέ Αελιόν περιγράφει τις τραγικές στιγμές που έζησε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

thessebr6.jpg
«Ήμουν 18 χρόνων όταν, τον Απρίλιο του 1943, με πήραν, μαζί με άλλους για ένα στρατόπεδο στην Πολωνία. Στη συνέχεια βρέθηκα σε πολλά στρατόπεδα, ανάμεσα σ' αυτά και στο Άουσβιτς. Έχω διηγηθεί την περιπέτειά μου σε πολλά σχολεία και εκδηλώσεις και έχω συνηθίσει, πλέον, τη συναισθηματική φόρτιση που μου φέρνει η περιγραφή των εικόνων εκείνων" τονίζει ο ίδιος καταλήγοντας: "Μας απελευθέρωσαν οι Αμερικανοί από ένα στρατόπεδο στην Αυστρία».

Εβδομήντα χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που έκανε το δρομολόγιο θανάτου Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, σήμερα, πορεία στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών με σύνθημα «Ποτέ ξανά: Εβδομήντα χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα, στο εβραϊκό μνημείο στην Πλατεία Ελευθερίας παραβρίσκεται πλήθος κόσμου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης αλλά και αρκετοί από όσους επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

thessebr5.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top