Πέθανε ο Άντριου Άθενς, ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ

Ήταν η ψυχή της ομογένειας στην Αμερική

Πέθανε ο Άντριου Άθενς, ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ

Έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Άντριου Άθενς, γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ο 'Αντριου 'Αθενς ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του στα ομογενειακά δρώμενα συμμετείχε σε αρκετούς φορείς, ξεχωρίζοντας κυρίως για τη δραστηριότητά του στο «ελληνικό λόμπι» στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Έντι Μανάτο, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα στελέχη της Ομογένειας.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Άντριου Άθενς απέστειλε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι «η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο απανταχού Ελληνισμός θρηνεί έναν πολύ μεγάλο Έλληνα, τον Άντριου Άθενς που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών, σε ηλικία 91 ��τών, στην πόλη του, στο Σικάγο».

«Ο Άντριου Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας. Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς. Σε κάθε Εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ)», επισημαίνει στο τηλεγράφημά του ο κ. Σαμαράς και προσθέτει: «είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας. Εκ μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».Συλλυπητήρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Τη λύπη του για τον θάνατο του Άντριου Άθενς, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως αναφέρει, ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ «υπήρξε πατριώτης που αγωνίστηκε για τα εθνικά δίκαια στις ΗΠΑ και διεθνώς και διέθεσε τις δυνάμεις και το κύρος του στην προσπάθεια για την οργάνωση και κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top