Σκληρή ανακοίνωση ΟΠΑ για το σχέδιο «Αθηνά»

Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια

Σκληρή ανακοίνωση ΟΠΑ για το σχέδιο «Αθηνά»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε αυτοτελώς σήμερα, Παρασκευή, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε αυτή την ανακοίνωση υπονοεί ότι προετοιμάζει προσφυγή στα δικαστήρια, καθώς, όπως αναφέρει, «ως ακαδημαϊκή κοινότητα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΟΠΑ, της αυτονομίας του και της απρόσκοπτης λειτουργίας και προόδου του προς όφελος της φοιτηώσας νεολαίας του και της προόδου της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας».

Η αιτία της διαφωνίας των πρυτάνεων είναι ότι δημιουργείται ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ένα νέο ίδρυμα δηλαδή, ο «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο εικάζουν ότι μελλοντικά θα απορροφήσει τα ιδρύματα τους.

«Συμπεραίνεται ότι το νέο ΑΕΙ θα είναι ΝΠΔΔ όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Συστήνεται έτσι, ένα καινοφανές στη νομική τάξη ΝΠΔΔ, που αποτελείται από επί μέρους ΝΠΔΔ, σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί ΑΕΙ, όπου τα ΑΕΙ αποτελούνται από σχολές. Μοιραίο είναι τα υφιστάμενα ΝΠΔΔ που συμμετέχουν ως μέλη τού "Αδαμάντιος Κοραής" να μετατραπούν σε Σχολές του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Με τη διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται η βάσιμη πλέον ανησυχία μας - αναφέρουν - ότι το «Αδαμάντιος Κοραής» σημαίνει συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΟΠΑ.

Σημαίνει κατασπατάληση και απαξίωση ενός μεγάλου επιστημονικού κεφαλαίου και μιας ακαδημαϊκής παράδοσης, που έχει σωρευθεί με μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία 90 και πλέον χρόνια. Σημαίνει υποβάθμιση πτυχίων, καθώς και περιορισμούς και αποκλεισμούς για τους φοιτητές μας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top