Δεν έχουν ιερό και όσιο: Έκλεψαν τις προτομές του Καζαντζάκη και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Λιώνουν στα χυτήρια την ιστορία της Ελλάδας για λίγα ευρώ...

Δεν έχουν ιερό και όσιο: Έκλεψαν τις προτομές του Καζαντζάκη και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Απίστευτο και όμως έγινε και αυτό… Κάποιοι αφαίρεσαν την μπρούτζινη προτομή του Νίκου Καζαντζάκη από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα μαζί έκανε φτερά και η προτομή του άλλου μεγάλου Κρητικού, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Στο σημείο έχουν μείνει μόνο οι μαρμάρινες βάσεις για να θυμίζουν πως κάποτε υπήρξαν εκεί οι προτομές σπουδαίων Ελλήνων που προσέφεραν στον πολιτισμό μας.

Πιθανότατα στόχος των δραστών είναι να οδηγήσουν τις μπρούντζινες προτομές στα χυτήρια.

Αλλά πού βρίσκεται η προστασία των μνημείων εκ μέρους των αρμοδίων;

Ωστόσο, πριν από την κλοπή της προτομής του πιο γνωστού Ελληνα λογοτέχνη στο εξωτερικό, είχαν προηγηθεί βεβηλώσεις και άλλα ευτράπελα. Το γλυπτό τοποθετήθηκε το 1998 σε περίοπτη θέση από την οδό Ακαδημίας, κοντά στον Ελ Γκρέκο, που θαύμαζε πολύ ο Καζαντζάκης, με αποκαλυπτήρια από τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Οκτώ χρόνια μετά, το 2006, η προτομή του συγγραφέα της «Ασκητικής», του «Τελευταίου Πειρασμού» και του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» παραγκωνίστηκε πίσω, ανάμεσα σε δέντρα και πρασιές.
Στην αρχική θέση εμφανίστηκε μια πολύχρωμη... αγελάδα. Ηταν η εποχή της έκθεσης «Cow Parade», με δεκάδες αγελάδες-γλυπτά σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.
Την κακοποίηση της προτομής, ο νέος χώρος της οποίας προσφερόταν ως κρυψώνα για δράση και συναλλαγές ναρκομανών, ήρθε να συμπληρώσει ένα σύνθημα με μαύρο μαρκαδόρο: «Από τον καρκίνο του πνεύματος στον καρκίνο του πνεύμονος»

Ο Δήμος Αθηναίων τι έκανε;

Η αρμόδια Διεύθυνση Κοινόχρηστων Χώρων - Τμήμα Γλυπτών και Μνημείων αρκέστηκε σε μια απάντηση (29.10.2012) προς τη φιλόλογο Κατερίνα Ταρλή, η οποία είχε εγγράφως διαμαρτυρηθεί: «Στη σημερινή θέση τοποθετήθηκε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο είχε την ευθύνη διαμόρφωσης του πεζοδρόμου της οδού Μασσαλίας, το έτος 2006».
«Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Νίκου Καζαντζάκη» όπως αναφέρει, θα υπέβαλλε «στα αρμόδια όργανα πρόταση για την καταλληλότερη θέση της προτομής».

Και όσο ο Δήμος Αθηναίων δεν έπαιρνε κανένα μέτρο, η προτομή έκανε φτερά, όπως κι εκείνη του Ελ Γκρέκο (του χρόνου ο εορτασμός για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top