Ηλεία: 4 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη για αναδάσωση του μη καμμένου δάσους

Σκάνδαλο καταγγέλει η τοπική κοινωνία

Ερωτήματα προκαλούν στους κατοίκους της ορεινής Ηλείας τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλώνται σε περίοδο σκληρής λιτότητας για το πανέμορφο ελατόδασος των εγκαταλελειμμένων ορεινών χωριών Λάμπεια (Δίβρη), Αστράς, Κρυόβρυση και Τσιπιανά, με την αιτιολογία της αναδάσωσης και της αποκατάστασής του...

Οπως σημειώνουν οι κάτοικοι, σε μια περιοχή που ποτέ δεν έχει καεί, η πολιτεία δίνει σε ιδιώτη - μέσω του δασαρχείου Πύργου - περίπου 4 εκατ. ευρώ για αναδάσωση και αποκατάσταση ενός δάσους, που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα! Μάλιστα, ορίζει ως επιβλέποντα του έργου έναν δασολόγο, που ελέγχεται από τους επιθεωρητές για παραβατική συμπεριφορά.

Παζάρια

Οπως αποκαλύπτουν στην «Κ.Ε.» σε ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου, οι τέσσερις πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, οι δασικές Αρχές του Πύργου άρχισαν να διαπραγματεύονται για το πού θα τοποθετήσουν τα δενδρύλλια ελάτου, λίγες ημέρες πριν υπογράψουν τη σύμβαση με τον ιδιώτη, λες και δεν υπήρχε σχετική μελέτη στο φάκελο.

Οπως λένε, στις 27/11/2012 και ενώ είχε αναδειχθεί έπειτα από διαγωνισμό ο ιδιώτης δασολόγος - εργολάβος, οι δασικές αρχές του Πύργου τους καλούν σε σύσκεψη στην περιοχή Πανόπουλου, και τους ζητούν να τους περιγράψουν τα σημεία όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν τα δενδρύλλια της αναδάσωσης. Και οι τέσσερις επισημαίνουν στου�� δασικούς ότι το δάσος δίπλα στα χωριά τους δεν έχει κανένα πρόβλημα, ότι δεν έχει ανάγκη αναδάσωσης και ότι δεν υπάρχουν περιοχές όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν τα χιλιάδες δενδρύλλια που προβλέπει το έργο.

«Κανένα κενό»

«Μας κάλεσαν και μας ζήτησαν να τους βρούμε ελεύθερες εκτάσεις, προκειμένου να φυτέψουν τα έλατα στο πλαίσιο του προγράμματος που θα υλοποιούσαν. Τους απάντησα ευθέως ότι τέτοιες περιοχές δεν υπάρχουν. Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι εμείς εδώ στην Κρυόβρυση δεν έχουμε κενά μέσα στο δάσος μας», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Τ.Σ. Κρυόβρυσης, Θεόδωρος Ασημακόπουλος.

Την ίδια ακριβώς απάντηση δίνει και ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσιπιανών, Σταμάτης Αναγνώπουλος: «Βλέπετε και εσείς το ελατόδασος πάνω από το χωριό μας. Είναι πυκνό και δεν έχει καεί ποτέ. Εχουμε ένα από τα καλύτερα δάση στη χώρα μας, χωρίς προβλήματα. Δεν γνωρίζουμε πού θα βάλουν τα δενδρύλλια. Μας ζήτησαν τον περασμένο Νοέμβρη να τους βρούμε τα σημεία, αλλά τέτοια σημεία δεν υπάρχουν. Λένε για μια περιοχή κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά εκεί το έδαφος είναι πετρώδες και δεν υπάρχει δρόμος. Επίσης, στην περιοχή "Διακότρυπα" δεν υπάρχει ελατόδασος»...

Τι δηλώνει ο δασάρχη��, τι απαντά η τοπική κοινωνία

«Τον επιβλέποντα τον ορίσαμε, όταν δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε εις βάρος του πρόβλημα από το πόρισμα των επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο νυν δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, και προσθέτει: «Στην περιοχή που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο ελατόδασος από τη βόσκηση και τις καταπατήσεις.

Ολα έχουν γίνει με νόμιμες διαδικασίες και, εκτός από την υπηρεσία μας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Προβλέπεται να γίνει αναδάσωση σε περίπου 2.000 στρέμματα. Το ότι η σύμβαση υπεγράφη την παραμονή των Χριστουγέννων του 2012 είναι τυχαίο και όχι παράνομο. Το έργο είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει»...

«Τα δάση μας δεν έχουν ανάγκη από αμαρτωλές αναθέσεις δενδροφύτευσης σε περίεργες εργολαβίες, αλλά από καθημερινή προφύλαξη και αναπτυξιακή αξιοποίηση. Και μάλιστα, τη στιγμή που οι κάτοικοι της άγονη�� περιοχής μας στενάζουν κάτω από το βάρος της μακροχρόνιας εγκατάλειψης, της μνημονιακής καταιγίδας και της έσχατης φτώχειας. Περιμένουμε την άμεση αντίδραση της πολιτείας και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, στο επί θύραις μέγα σκάνδαλο της δήθεν δενδροφύτευσης», καταγγέλλει μέσω «Κ.Ε.» ο γιατρός Σωτήρης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top