Κραυγή αγωνίας από τον «Δημόκριτο»: Μας έπνιξε η αιθαλομίχλη!

15πλάσιες από το φυσιολογικό οι τιμές στο Θησείο

Κραυγή αγωνίας από τον «Δημόκριτο»: Μας έπνιξε η αιθαλομίχλη!

Πρώτη ανάρτηση: 28/02/2013 15:40

Σε… αποπνικτικά επίπεδα βρίσκεται η αιθαλομίχλη στον αττικό ουρανό, όπως προέκυψε από την εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Ιωάννινα) από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Σε πείραμα, που έγινε για το διάστημα 10 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2013 διαπιστώθηκε ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία, αφού οι τιμές της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα είναι 15πλάσιες από το όριο.

15πλάσιες οι τιμές από το επιτρεπτό όριο

Σε ότι αφορά στην Αθήνα οι μετρήσεις έγιναν στο Θησείο, στην Αγία Παρασκευή και στην Πεντέλη.

Οι υψηλότερες τιμές σημειωθήκαν στο Θησείο, όπου η μέτρηση έδειξε 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την μια φορά και μετά από λίγες μέρες 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, την ώρα που το επιτρεπόμενο όριο από την Ε.Ε. είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στην Πάτρα πάλι, οι μέγιστες ωριαίες συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στο κέντρο της πόλης ήταν πάνω από 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα τζάκια υπεύθυνα κατά 80% για την κατάσταση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την τρομακτικά αποπνικτική κατάσταση ευθύνονται κ��τά 80% τα τζάκια.

Όπως διαπιστώθηκε το συγκεκριμένο διάστημα της έρευνας έγινε εκτεταμένη καύση ξύλων, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των τιμών της αιθαλομίχλης.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι στις νυχτερινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης άνω του 90% της συγκέντρωσης, οφειλόταν σε μικρά σωματίδια τα οποία είναι πιο διεισδυτικά και μπορούν να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων όπου και είναι ιδίαίτερα επιβλαβή.

Στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις παρουσιάστηκαν παρόμοια προβλήματα.

Πάντως ο μικρότερος αριθμός υπερβάσεων παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και οι θερμοκρασίες είναι γενικώς υψηλότερες.

Να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις έγιναν στο Θησείο, στην Αγ. Παρασκευή και στην Πεντέλη για την Αθήνα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ”Δημόκριτος”, τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου, στη Θεσσαλονίκη από τοΠανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Πάτρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ηράκλειο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα Ιωάννινα από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top