ΣτΕ: Αρνείται να μπλοκάρει το πάγωμα κατασκευής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο Μαραθώνα

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση είναι αντισυνταγματική

Ο πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος απέρριψε το αίτημα του Δήμου Μαραθώνα που του ζητούσε να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής.Ο Δήμος Μαραθώνα στρέφεται κατά της Περιφέρειας Αττικής και κατά του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ο Δήμος ζητάει την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού (ήδη απορρίφθηκε), να αναστέλλεται και να ακυρώνεται η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία, κ.λπ. της μονάδας αστικών απορριμμάτων στο «Μαύρο Βουνό».

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση της επίμαχης μονάδας είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ο Δήμος ότι από το χώρο που έχει προγραμματιστεί η επίμαχη κατασκευή διέρχονται ρέματα τα οποία καταλήγουν στον Ευβοϊκό κόλπο.

Μάλιστα τα ρέματα αυτά δεν έχουν οριοθετηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία. προσθέτει ο Δήμος.Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, όπως επίσης παραβιάζεται και η ελληνική νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2004/18/ΕΚ που προβλέπει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων.

Και αυτό γιατί, η ΕΔΣΝΑ προκήρυξε το διαγωνισμό με τη διαδικασία του «ανταγωνιστικού διαλόγου», χωρίς ωστόσο, να δικαιολογείται η επιλογή της αυτή ως «εξαιρετική διαδικασία», όπως απαιτεί η νομοθεσία.Η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης (κύριας προσφυγής) προσδιορίστηκε να γίνει στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 9 Μαρτίου 2013.​

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top