Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε χαμένη ήπειρος!

Αλλάζουν τα δεδομένα του πλανήτη

Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε χαμένη ήπειρος!

Τα δεδομένα ολόκληρου του… πλανήτη ενδέχεται να αλλάξει η ανακάλυψη μιας «μικροηπείρου», που εντόπισαν Νο��βηγοί επιστήμονες μεταξύ Ινδίας και Μαδαγασκάρης.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όσλο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκεί που τώρα βρίσκεται ο Ινδικός ωκεανός, υπήρχε μία λωρίδα γης, η οποία βυθίστηκε μετά το διαχωρισμό των 5 ηπείρων!

Υπολογίζεται ότι πριν 750 εκατομμύρια χρόνια οι 5 ήπειροι ήταν ενωμένες σε μία ενιαία υπερήπειρο, την «Ροντίνια».

Αναλύοντας δείγματα άμμου από τις παραλίες του νησιού Μαυρίκιου οι Νορβηγοί επιστήμονες εντόπισαν ποσότητες ζιρκονίου στις ακτές του, το οποίο όμως έχει ηλικία μεγαλύτερη από αυτή του νησιού.

Όταν πριν 85 εκατομμύρια χρόνια η Ινδία απομακρύνθηκε από τη Μαδαγασκάρη με την οποία μέχρι τότε συνόρευε, η ενδιάμεση λωρίδα ξηράς (που οι επιστήμονες ονόμασαν Μαυριτία) διασπάστηκε και τελικά βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό.

Κομμάτια από αυτή βρήκαν σήμερα οι επιστήμονες, ενώ υπάρχουν και άλλα κομμάτια της στην επιφάνεια, όπως για παράδειγμα στις Σεϋχέλλες.

Η υπόλοιπη μικροήπειρος είναι βυθισμένη και πιθανολογείται να βρίσκεται κάτω από τον Μαυρίκιο. Η ανακάλυψη αυτή πιθανότητα να αλλάξει εντελώς αυτά που μέχρι σήμερα πίστευαν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top