Ξάνθη: Ζητούν μπαγιάτικο ψωμί… για να το αγοράσουν φθηνότερα!

''Λένε ότι τα θέλουν για τα ζώα και παίρνουν τσουβάλια για να τα κάνουν παξιμάδια''

​Σε κατάσταση πλήρους απελπισίας βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ξάνθης το οποίο αδυνατεί να αγοράσει ψωμί!

Έτσι ζητούν από τους φούρνους της περιοχής να αγοράσουν το… χθεσινό και προχθεσινό ψωμί καταβάλλοντας χαμηλότερο τίμημα (0,20 – 0,25 λεπτά)!

Το φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης κύριος Παναγιώτης Αμπεριάδης, παρουσιάστηκε εντόνως πριν από περίπου έναν χρόνο ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε έξαρση.

«Καθημερινά έρχονται συμπολίτες μας και ζητούν να αγοράσουν χθεσινό και προχθεσινό ψωμί ώστε να το πληρώσουν φθηνότερα» εξηγεί ο κύριος Αμπεριάδης, ενώ παράλληλα τονίζει πως «δεν αρκούνται όμως μόνο σε αυτό. Δεν είναι λίγοι αυτοί, κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα, που ζητούν τσουβάλια ολόκληρα με μπαγιάτικα ψωμιά πολλών ημερών με το πρόσχημα ότι θέλουν να τα δώσουν στα ζώα τους, τα οποία ωστόσο τα παίρνουν, τα βρέχουν, τα κάνουν παξιμάδια και τα τρώνε».

Οι τριτοκοσμικές εικόνες καθημερινής επιβίωσης με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι αρτοποιοί της Ξάνθης δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά όρια του νομού, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κύριος Αμπεριάδης: «το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλους σχεδόν του φούρνους της Περιφέρειας».

Την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί της Ξάνθης βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο που αναγκάζονται να κλείσουν.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο κύριος Αμπεριάδης αυτ�� οφείλεται κυρίως στο κόστος παραγωγής, καθώς και του γεγονότος ότι τα αρτοσκευάσματα παραμένουν στα αζήτητα την εποχή της κρίσης, που αποτελούσαν το βασικό έσοδο των φούρνων.

«Το κέρδος για τα πρατήρια άρτου δεν προέρχεται κυρίως από το ψωμί αλλά από τα αρτοσκευάσματα, τα οποία πλέον δεν αγοράζουν οι καταναλωτές, αλλά προτιμούν χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα ή τα συντηρητικά να προμηθεύονται αρτοσκευάσματα από τα σουπερ μάρκετ που τα βγάζουν σε προσφορά. Αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει να φάει» αναφέρει ο ίδιος.

Ασφυκτική παραμένει την ίδια στιγμή η πίεση που δέχονται οι φούρνοι της περιοχής από την λαθραία εισαγωγή βουλγάρικου ψωμιού, το οποίο πωλείται κυρίως στα ορεινά της Ξάνθης.

«��εν υπάρχει έλεγχος στον δρόμο από τη Βουλγαρία. Μπαίνουν όλοι και βάζουν ψωμιά από τη Βουλγαρία και τα πουλάνε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει έλεγχος, σε ποιόν θα μιλήσεις; Τα φέρνουν με ΙΧ και δεν μπορεί να τα ελέγξει κανένας γιατί δεν θέλουν» σημειώνει ο κύριος Αμπεριάδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top