Ιατρικό θαύμα για 19χρονη: Επιτυχής ενιαία αφαίρεση όγκου πνεύμονα και καρδιάς στην Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια ιατρική πρωτιά στην Ελλάδα

​Μια σημαντική αλλά και συγκινητική πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο έλαβαν γιατροί στη Θεσσαλονίκη με την αφαίρεση ενός μεγάλου όγκου πνεύμονα και καρδιάς, που η διάμετρός του ξεπερνούσε τα 14 εκατοστά και χάρισε τη ζωή σε μια 19χρονη που νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης!

Η εγχείρηση ήταν διάρκειας 6,5 ωρών και έγινε στις 5 Φεβρουαρίου!

Η πραγματικά ''υπερτυχερή'' 19χρονη αφού παρέμεινε για δύο ημέρες στην Εντατική, επέστρεψε στον θάλαμο νοσηλείας και στις 15 Φεβρουαρίου θα πάρει εξιτήριο!

«Η καρδιά της λειτουργεί άριστα όπως απέδειξαν το διοισοφάγειο και διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς. Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις που έγιναν με ταχεία βιοψία πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση, αλλά και στη συνέχεια ο έλεγχος του συνόλου του όγκου που αφαιρέθηκε, επιβεβαίωσαν ότι τα σημεία της εκτομής ήταν ελεύθερα καρκινικών κυττάρων» αναφέρει ο επικεφαλής των ομάδας χειρουργών θώρακος- καρδιάς - αγγείων που διενήργησε την επέμβαση, Ευάγγελος Σιβιτανίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 19χρονη έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και από πολύ μικρή ηλικία… μπαινοβγαίνοντας σε νοσοκομεία και δίνοντας μια τεράστια μάχη για να κρατηθεί ζωντανή!

Για πρώτη φορά είχε χειρουργηθεί σε ηλικία 13 χρόνων για οστεοσάρκωμα στο κάτω άκρο.

Πριν όμως, από ενάμισι χρόνο χειρουργήθηκε σε νοσοκομείο για μετάσταση σε τμήμα του αριστερού πνεύμονα, το οποίο και αφαιρέθηκε.

Ενάμισι χρόνο μετά, υπήρξε τοπική υποτροπή του ίδιου σαρκώματος στον αριστερό πνεύμονα με διήθηση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς (δια μέσου της πνευμονικής φλέβας), όπως επιβεβαιώθηκε από τις διενεργηθείσες εξετάσεις.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ομάδας θωρακο-καρδιοχειρουργός Ευάγγελος Σιβιτανίδης, ανάλογοι όγκοι είναι πολύ σπάνιοι και αντιμετωπίζονται ως ανεγχείρητοι.

Δι��υκρίνισε ότι μοναδικό ανάλογο περιστατικό ενιαίας αφαίρεσης, καταγράφηκε στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία πριν από 23 χρόνια (Τόκιο-1991), αλλά αφορούσε σε μικρότερο όγκο, δεν περιλάμβανε την αναγκαία αντικατάσταση εμβαλώματος και δεν είχε διενεργηθεί σε προβληματικό «έδαφος» επανεγχείρησης.

Ωστόσο, για τον ίδιο και την ομάδα του, «η ζωή της 19χρονης κοπέλας, ήταν στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί οριστικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top