Έλληνας γιατρός στο... Νότιο Πόλο!

Διαβάστε την ιστορία του Ευ. Καϊμακάμη

Στους -33 βαθμούς Κελσίου και τον Ήλιο να λάμπει περνάει το… καλοκαίρι του ο Έλληνας γιατρός, Ευάγγελος Καϊμακάμης στο Νότιο Πόλο.

Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα (έναν από τους περίπου 10.000 επιστήμονες) που συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (ESA), στη βάση «Κονκόρντια» της Ανταρκτικής.

cropped-vangelis.jpg

«Δε γίνεται να μην αντιληφθείς το πολικό ψύχος με το που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο», γράφει στην ιστοσελίδα της ESA ο ίδιος.

Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη ακραίων συνθηκών και των επιπτώσεών τους στον άνθρωπο, με στόχο να αξιοποιηθούν τα ευρήματα σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Kaimakamis_at_Concordia_printlarge.jpg

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι μέλος της αποστολής και να πάρω μία γεύση από τη ζωή των πρωτ��πόρων εξερευνητών του Νότιου Πόλου. Έτσι, βρίσκομαι εδώ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σπίτι και την οικογένειά μου, ζώντας σε μία ήπειρο μοναδικής ομορφιάς και αισθανόμενος κάπως εκτός του πλανήτη μας, όπως τουλάχιστον είχα συνηθίσει να τον βλέπω… Για έναν άνθρωπο που κατάγεται από μία χώρα της Μεσογείου, όπως εγώ, είναι εκπληκτικό το ότι ο Ήλιος δε δύει ποτέ αυτή την περίοδο... Η βάση είναι σαν πολύβουο μελίσσι. Σήμερα βρίσκονται εδώ περίπου 50 άτομα, αλλά σε λίγες μέρες θα παραμείνουμε μόλις 15», λέει ο Λαρισαίος γιατρός που έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση των ψυχολογικών, αλλά και σωματικών επιπτώσεων της απομόνωσης και της επιβίωσης σε συνθήκες σκότους και περιορισμένους πόρους για τέσσερις μήνες.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι 35 ωρών σε εννι�� ημέρες, από τις οποίες κάποιες ήταν σε αεροσκάφος με χιονοπέδιλα αντί για τροχούς έφτασε τελικά στον προορισμό του.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το «Κονκόρντια» είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στη Γη στο οποίο μπορούμε να εξομοιώσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στη Σελήνη ή τον Άρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top