Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία-τρόλεϊ: Τραβούν "χειρόφρενο" και την Δευτέρα

Ακινητοποιημένοι και ΟΣΕ- Προαστιακός. Με επίταξη "απειλεί" η κυβέρνηση

Δεν έχει τέλος η κόντρα της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, κάνοντας τον κόσμο να αγανακτεί ακόμα περισσότερο καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα μέσα για να πάει στις δουλειές του.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ αποφάσισαν να μην υποχωρήσουν και να γίνει κανονικά η απεργία της Δευτέρας, όπως είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής. Προφανώς δεν τους εμπόδισε ούτε η δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία της Κυριακής παράνομη αλλά ούτε η σκληρή στάση της κυβέρνησης η οποία δεν κάνει βήμα πίσω και στέλνοντας «τελεσίγραφο» πως αν χρειαστεί θα εφαρμόσει την «πετυχημένη» συνταγή της επίταξης όπως έγινε σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν: «Μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία, Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Αυτό σημαίνει ότι και αύριο τη Αθήνα θα μείνει χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ αλλά και χωρίς Προαστιακό και ΟΣΕ, που επίσης απεργούν έως και αύριο.

Η Διοίκηση της ΟΣΥ, η οποία και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει για όλα τα ζητήματα, εκτός από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο. Πάντως, η Διοίκηση αναμένεται να προσφύγει εκ νέου αύριο Δευτέρα στη Δικαιοσύνη.Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις απεργίες σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο.

Απορρίφθηκε το αίτημα των εργαζομένων του Μετρό κατά της επίταξης

Την ίδια ώρα, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» για πάγωμα της επίταξης.

Η απόφαση δεν αφορά μόνο την επίταξη των εργαζόμενων, αλλά και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή κατά της επίταξης και να ακυρωθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του πρόεδρου Κ. Μενουδάκου) απέρριψε το αίτημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top