«Είδος υπό εξαφάνιση» οι ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού!

Κλειστές 154 κλίνες-Αναμένεται λουκέτο σε άλλες 50

Κλειστές παραμένουν 154 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ενώ αναμένεται να μπει λουκέτο σε ��λλες 50 λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η λήξη των συμβάσεων 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών είναι η αιτία που επιδεινώνει την κατάσταση του τομέα Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που η λίστα αναμονής που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ αριθμεί καθημερινά έως και 40 βαριά ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 8%-12% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών μιας χώρας πρέπει να είναι κρεβάτια Εντατικής. Στη χώρα μας, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 2,2%.

Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης, εάν δεν βρεθεί άμεση λύση τότε θα «κλείσουν» τουλάχιστον άλλα 40 κρεβάτια, καταδικάζοντας τους ασθενείς σε νοσηλεία β' κατ��γορίας.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι η ανεπάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ οδηγεί τους γιατρούς να διασωληνώνουν τους ασθενείς σε απλούς θαλάμους.

Ακόμη και σε ένα από τα πλέον σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία, στο Αττικόν, βγαίνουν το τελευταίο διάστημα κρεβάτια ΜΕΘ εκτός λειτουργίας εξαιτίας της αποχώρησης νοσηλευτών.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι Μονάδες είναι «ορφανές» από νοσηλευτές, ενώ στην περιφέρεια, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, οι διοικητές βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένων εντατικολόγων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου λόγω έλλειψης γιατρών έκλεισε η Β' ΜΕΘ, δυναμικότητας πέντε κλινών, και πλέον οι ασθενείς εξυπηρετούνται μόνο από την Α' ΜΕΘ που διαθέτει δέκα κλίνες.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top