Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΑΔΕΔΥ για το τρίτο Μνημόνιο

Ζητά να κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο της διαθεσιμότητας

​Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να κριθούν αντισυνταγματικά, το τρίτο Μνημόνιο, 2 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και 2 εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και αυτοδίκαιη αργία δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσφυγή «μαμούθ» 77 σελίδων και στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας να ακυρωθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλες οι νομοθετικές πράξεις που θέτουν σε διαθεσιμότητα μεγάλη κατηγορία δη��οσίων υπαλλήλων. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως αυτές οι νομοθετικές πράξεις παραβιάζουν τα άρθρα 2 (προστασία της αξίας του ανθρώπου), 4 (ισότητα των πολιτών) και 5 (δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας), και στερούν από τους δημοσίους υπαλλήλους τα απολύτως αναγκαία μέσα βιοπορισμού, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν υποστεί περικοπές στις αποδοχές τους από το 2010, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στο 40%.

Η ΑΔΕΔΥ κάνει ειδική αναφορά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς από την ημέρα έκδοσής τους (και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) έχει παρέλθει το διάστημα των 40 ημερών, εντός του οποίου ρητά προβλέπεται στο Σύνταγμα ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή νόμος που να τις κυρώνει, με αποτέλεσμα αυτές να είναι πλέον άκυρες.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκαν χωρίς τις προβλεπόμενες συνταγματικές προβλέψεις (άρθρο 26), δηλαδή, χωρίς να συντρέχουν έκτατες περιστάσεις ή να υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για την έκδοσή τους. Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, το περιεχόμενο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου έπρεπε να «περάσει» από τη Βουλή καθώς έτσι αφαιρείται η νομοθετική εξουσία από το Κοινοβούλιο.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως η «Μνημονιακή» νομοθεσία, προσκρούει, ακόμη, στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην οποία περιλαμβάνεται και ο μισθός, ενώ επίσης προσκρούει σε πλειάδα ευρωπαϊκών βασικών νομοθετημάτων!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top